Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Напрежение на изборите за български парламент в Турция. Това съобщават представителите на различни медии, които изпратиха кореспонденти на място.

Причината за по-големите опашки този път в сравнение с и без това големите опашки всеки път е разпореждането на ЦИК декларациите, че избирателят не е и няма да гласува на друго място, да се попълват в изборната секция лично и да се подписват пред член на избирателната комисия. Изискването се появи буквално ден преди изборите, нямаше време да бъде обжалвано, въпреки че въпросните декларации по закон не са изборни книжа и в Изборния кодекс отсъства разпоредба те да се попълват на място. Декларациите са достъпни в интернет и изискването е бъдат подписани лично.

В една от секциите в Бурса изборният процес бе спрян за 10-ина минути, след като избиратели нахлуха в помещението, съобщи Нова тв. Последвала е намеса от полицията, която е освободила входа на секцията. Практически на повечето места за гласуване се образуват по две опашки - едната от хора, които подават бюлетини, а втората - от попълващи декларации.

Има случаи, в които граждани с избирателни права отиват в други секции, ако там опашките към момента са по-малки, съобщава още медията.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е в България до второ нареждане, потвърдиха пред Клуб Z от МВнР. Разпореждането е на министерството, но посланикът държи връзка с представителите на държавата в южната ни съседка. Според дипломатически източници актът на МВнР с неприсъствието на посланика е политически знак към Турция. Нейнски ще се завърне в Анкара, когато приключат ангажиментите й в България, казаха още от ведомството на министър Ради Найденов.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.