"Хората имат нужда някой да защити техните интереси. Ако трябва 15 души да изпълняваме тази функция от 240, то ще я изпълняваме достойно в 44-тия парламент."

Това заяви лидерът на "Нова република" Радан Кънев в ефира на пародийното предаване "Нова Панорама", излъчено в социалната мрежа Фейсбук.

Макар и с малко закъснение, Ивайло Цветков-Нойзи и Кънев отново разговаряха в небрежното шоу, което партията създаде след като им бе отказано участие по оригинала на БНТ, тъй като не са парламентарно представена партия.

"Липсата на чувство за хумор сякаш ражда чудовища понякога", откри разговора Цветков.

"Неразбирането на политическата пародия е един от белезите, че демокрацията или демократичното гражданско общество е в криза", констатира Кънев.

Той подчерта, че първият епизод на "Нова Панорама" е гледан над 500 000 пъти в социалната мрежа, зрителска маса, която оригиналът нямал.

"Колкото повече режеш гласа на новото, толкова повече хора ще го чуят", отбеляза той.

Според лидера на ДСБ има опит за създаване на изкуствен двупартиен модел, който не съществува в обществото. Същевременно, основните партии вече са се обединили.

"Каракачанов какво каза? Широка коалиция между ГЕРБ, БСП и Патриотите. Адски удобно. Всички знаем, че са се сватосали, искат да управляват заедно, ама не им отърва да кажат на избирателите си. Трябва да стигнем до момента, в който комунистическите партии – БСП, ГЕРБ, ДПС, тези части от лъжепатриотите, които са свързани с Държавна сигурност, да не са нужни на държавата. Но това ще е много трудно", отбеляза той.

Според него "Нова република" е акцентирала на много теми табу, сред които абсурдът в България всички пари от данъци да бъдат контролирани от финансовия министър. И се похвали отново, че новата формация успя да принуди министъра да обяви кой държи "данъчния склад за горива".

"Това обяснява всичко - има ли монопол на пазара на горива в България, обяснява и феномена Марешки, той в конкурентна среда не може да бъде герой."

Кънев коментира и новината, че Русия е изпратила "наръчник" за кампанията на БСП.

"Чиста шпионска операция", определи случая той. И добави, че това също разкрива много. "Какво е направил Борисов? Нещо за прекратяване на тази дейност, контролиране на изборите в България? Не."

Според него лидерът на ГЕРБ вместо това "взел е наръчника и го е прочел" и е приложил "методите на комунистите" - фалшива социология, фалшиви новини, и още нещо:

"Разбра от наръчника, че руснаците нещо му се сърдят. И излиза по телевизията и казва – ние искахме да ги надхитрим, и това, което им поискахме, им го дадохме. Представете си как през 90-те пристигат в магазин едни рекетьори и искат 30 000 марки. И човекът отива при съдружника, жена си или работниците си и им казва – "Аз ги надхитрих!" "Е как ги надхитри?" "Дадох им 30 000 марки". Значи, Борисов се подложил на руския рекет, и трябва да му повярвам, че е десен, който пази интересите на България?"

За финал Цветков поиска отговор на въпроса защо трябва да се гласува за "Нова република" - в едно изречение.

"Защото само ние искаме свобода и всекиму своето, защото само ние защитаваме изконния десен възрожденски патриотичен идеал – независима България от свободни граждани, част от единна Европа", отговори Кънев