Пълно преразглеждане на политическите и административните отношения на Турция с Европейския съюз след провеждането на референдума за разширяване на правомощията на президента на 16 април. Това "обеща" президентът на южната ни съседка държавният глава на Турция Реджеп Ердоган в интервю за Си Ен Ен Тюрк, излъчено снощи, съобщи БНР.

Новото послание на Ердоган отново съдържа и елемент на заплаха - президентът смята, че след договорките, които могат да бъдат ревизирани, е и сделката със Съюза по отношение на мигрантите. 

"Проблемът в отношенията ни не произтича от нас, а от по-голямата част от страните от Европейския съюз", заяви Ердоган. 

По думите му европейски страни разрешават прояви на онези, които водят кампания за гласуване с "не" на референдума и забраняват прояви на турски представители пред поддръжници на гласуването с "да" на поставените въпроси, засягащи правомощията на президентската институция в страната. 

Ердоган обвини Германия, че подкрепя тероризма и каза, че няма планове да я посети преди референдума, както твърдяха някои медии. Турският лидер отказа да се извини за думите си, че Германия използва "нацистки методи".

Турският президент добави, че ще има разговори "очи в очи" с новото американско правителство през май и че основните двустранни проблеми, които ще се обсъждат, са Сирия и Фетхуллах Гюлен - мюсюлманският проповедник, когото Анкара сочи за организатор на опита за преврат от лятото на 2016 г. и чието екстрадиране от САЩ иска.