Британските следователи допускат, че атаката в Лондон е вдъхновена от пропагандата на "Даеш" ("Ислямска държава"), предаде Ройтерс. Повече подробности засега не се съобщават.

Все още не е идентифициран нападателят, който днес прегази с колата си над 20 души и наръга с нож полицай. Полицията разглрежда инцидента като терористичен акт.

Нападателят бе застрелян и почина от раните си. Умря обаче и наръганият от него полицай, както и двама от прегазените. Ранените са 20.

Веднага след атаката британските разузнавателни служби започнаха да създават екипи, които да работят по идентифицирането на нападателя и да установят дали той е свързан с терористична групировка, пише в. "Гардиън".

Ако той е от Обединеното кралство, вътрешното разузнаване МИ-5, което работи в тясно сътрудничество с полицията, ще проверява дали той е бил част от по-широка мрежа и ще търси негови съучастници.

Външното разузнаване МИ-6 ще се стреми да установи дали има връзка с терористични организации зад граница.

Един от първите въпроси ще бъде дали нападателят и евентуалните му съучастници са били под наблюдение. Службите МИ-5 нямат ресурса да следят всички възможни заподозрени 24 часа в денонощието. Оттам винаги трябва да подберат тези, които смятат за особено голяма заплаха.

Парламентът в Лондон е един от най-строго охраняваните обекти на Острова. Без такава охрана броят на жертвите днес би могъл да бъде доста по-голям, отбелязва "Гардиън".