“Г-н президент Ердоган, вие застрашавате всичко, което сте съградили с други. Добре дошли са надеждни сигнали за сваляне на напрежението. Но прекратете с непристойните съпоставки с нацистите!”

Това каза днес Франк-Валтер Щайнмайр в първата си реч, след като положи клетва като 12-и президент на Федерална република Германия пред двете камари – Бундестага и Бундесрата (парламента и представителите на федералните провинции).

Щайнмайер не случайно фокусира вниманието към трудните отношения на Турция с Германия. Напоследък Ердоган непрестанно вини официален Берлин в нацистки прийоми, а в неделя за първи път и лично канцлерката Ангела Меркел – прилагала нацистки методи.

Новоизбраният президент настоя също за освобождаването от арест на журналиста от “Ди Велт” Дениз Юджел, който е с германско и турско гражданство. Той беше арестуван на 14 февруари в Истанбул за свой обективен репортаж, оказал се не по вкуса на Ердоган. Турският президент го нарече “агент и терорист”.

“Уважавайте правовата държава и свободата на медиите и журналистите. Освободете Дениз Юджел”, обърна се Щайнмайер към Ердоган.

В речта си президентът на ФРГ наблегна и на демокрацията, която сега е “под обстрел” от страна на популисти, радикали и терористи. Според него демокрацията била изправена и пред още една заплаха- мудна реакция и дори безхаберие:

“Ние сме длъжни не само да говорим за демокрация, а да се научим да спорим в нейна защита. Тя се нуждае от куража и на двете страни – на управляващи и управлявани. Куражът е жизненият елексир на демокрацията, така, както страхът е от полза за диктатура и автократи. Демокрацията е държавна форма на смелите.”

Изключително важно е тя да се защитава, тъй като в Европа се появили настроения на възхита от автократи.

Франк-Валтер Щайнмайер (61 г.) беше избран за държавен глава на 12 февруари. Той пое поста на федерален президент в неделя, 19 март, но клетва положи днес.

Предшественикът му в двореца «Белвю» Йоахим Гаук (77 г.) отказа да се кандидатира за втори мандат поради напреднала възраст. Той произнесе днес последната си реч пред Бундестага и Бундесрата, преди да бъде дадена думата на Щайнмайер.

«Петте години преминаха като полет, но те не бяха такива, каквито си ги представях. Бяха изпълнени с много прекрасни, но и лоши изненади», заяви Гаук.

За някои среди демократичният ред загубил атрактивността си, появило се авторитарно и фундаменталистко мислене.
С оглед на бъдещето обаче Гаук изрече: «Нашата демокрация е непоклатима.»