Две деца все още не са открити след потопа в квартал "Аспарухово" във Варна, съобщи кметът на града Иван Портних. Полицията продължава издирването им. Има и трети сигнал за изчезнал, предстои да се провери дали откритото тяло в канала не е на издирвания човек. Потвърдените жертви на бедствието във Варна са общо 11, както и две в Добрич.

                                            Изчезналият Марин.

Едното от изчезналите деца е 6-годишният Марин Добрев, който в деня на бедствието е пристигнал на гости със семейството си във варненския квартал. Къщата, където са гостували, е напълно унищожена, а майката е в тежко състояние. В пороите е загинала и неговата баба. Братче или сестриче на детето също е намерило смъртта си, стана ясно от откъслечните думи сред плача на отчаяна роднина на децата. Тя показва на хората в "Аспарухово" снимка на Марин и пита, дали не са го виждали. Според Нова тв може да се окаже, че само от това семейство жертвите са шест.

В квартала е пълно с доброволци, които помагат на хората да разчистят улиците и домовете си. Българският червен кръст е осигурил гумени ботуши и лопати за част от пристигналите. На хората се носят вода и храна. Питейната вода в квартала вече е годна за пиене, но голяма част от хората все още се съмняват и използват бутилирана.

Доброволци от цялата страна се организираха и изпратиха храна и дрехи за Варна. Куриерски и транспортни фирми извозват безплатно хора и помощи към морския град. 

"Това, което ми направи добро впечатление, е колко много доброволци са се мобилизирали да помагат. Ще трябва да се определи какви са точно щетите и това трябва да се направи максимално бързо”, коментира еврокомисар Кристалина Георгиева, която посети засегнатите райони.

До ранния следобед бяха изпратени над 500 хиляди дарителски смс-и на стойност 1 лев. По банков път са преведени над 50 хиляди лева. Ако искате да помогнете, изпратете съобщение DMS VARNA на 17 777 за всички мобилни оператори. По банков път може да подпомогнете пострадалите на:

IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Адрес: София, пл. "Св. Неделя" № 7
Име: ФПББ
Основание: наводнение 2014 

Организаторите на кампанията от Българския дарителски форум и фондация "Помощ за благотворителността в България" отчетоха и първите разходи:

"За Варна: 200 лопати, 200 чифта ботуши и 100 кофи. За Добрич: 100 лопати, 100 кофи, 50 метални гребла, 100 четки и метли, плътни чували"

БЧК също организира дарителска кампания. В нея са събрани над 90 хиляди лева само за един ден. Даренията отново стават със смс-и - на номер 1466 на стойност 1 лев.

„Всички тези средства ще бъдат дадени на хората, като за целта ще се направи обществен съвет, който ще бъде гарант пред българското общество за изразходването на средствата", обясни директорът на БЧК Христо Григоров.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев обясни пред БНР, че държавата няма как да подпомогне хората в пълен обем и да компенсира всички загуби.

"Аз разбирам и огорчението на хората в този момент, които са пострадали, но вижте, държавата не може да спре водата. И няма как с магическа пръчка някой, няма и такъв ресурс и такива възможности, да махне и да им реши всичките проблеми", обясни министърът на вътрешните работи.