Британската централа за комуникации (БЦК) отрече в специално изявление да е подслушвал американския президент Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

БЦК, известна и с английската абревиатура GCHQ, е разузнавателната агенция на Лондон за проследяване на комуникациите.

Причина за необичайния й ход са твърденията на говорителя на Белия дом Шон Спайсър. Първоначалният им източник бе телевизия "Фокс нюз" преди дни.

Разузнавателната централа отговори с думите, че тези твърдения са "безсмислици, напълно смехотворни и трябва да бъдат игнорирани".

Тръмп заяви наскоро, че принадлежащата му кула "Тръмп" в Ню Йорк е била контролирана. Той обаче не представи доказателства за това.

Сенатска комисия излезе вчера със заключението, че "няма индикации" кулата да е била наблюдавана от американското правителство преди или след избирането на милиардера за президент на САЩ.

Първи за участие на БЦК в подслушването заговори бившият съдия Анрдю Наполитано. Шон Спайсър го цитира и заяви:

"Три разузнавателни източника информираха "Фокс нюз", че Обама е излязъл извън веригата на командването. Той не е използвал Агенцията за национална сигурност (АНС), той не е изпролзвал ФБР, той не е използвал Министерството на правосъдието, той е използвал БЦК".

Говорител на БЦК каза:

"Последните твърдения, направени от медийния коментатор, съдията Андрю Наполитано, че БЦК е била помолена да извърши "подслушване" срещу новоизбрания президент, са безсмислици". Те са напълно смехотворни и трябва да бъдат игнорирани."

Не е обичайно БЦК да коментира директно съобщения за разузнавателната й дейност, коментира Гордън Корера - кореспондент на Би Би Си по въпросите на сигурността. Той припомня, че политиката на агенцията в такива случаи е нито да потвърждава, нито да отрича информациите. Необичайна за централата е и фразата "напълно смехотворни".

Но пък това е знак колко сериозно агенцията е възприела твърденията, изтъква Корера. Въпросът е толкова чувствителен, че от БЦК били наясно, че не могат да оставят тези твърдения без отговор.

Нападките на Тръмп, че администрацията на предшественика му Барак Обама е наредила той да бъде подслушван, предизвикаха огромно внимание, но все още няма доказателства в тяхна подкрепа.