Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Около 5-6% от завършилите Колежа по туризъм си намират реализация в бранша. Това казаха тази сутрин пред бТВ представители на туристическия бизнес в коментар за предстоящите летни месеци.

Това се случва, докато работодателите в сектора непрекъснато посочват един най-голям проблем - тотална липса на работна ръка.

"Съюзът на собствениците - Слънчев бряг" договаря работна ръка от Беларус, Молдова и др., като се говори за 15 000 души, стана ясно още. Става дума за неквалифициран труд.

Янчо Парушев – от сдружението на собствениците призна, че само в района Слънчев бряг, Несебър и Равда има над 400 000 места за настаняване.

"Това са поне 100 000 работни места -  трудно се намират от района и от страната толкова работници.

Заплатите се повишават, просто не достигат хората. Българинът малко несериозно се отнася с работата и това също е голям проблем", призна Парушев.

На въпрос какво може да направи държавата, той каза, че е нужно да се облекчат нормативните пречки пред чуждестранни студенти, които да могат да работят. Парушев каза още, че е вярно, че плащат по 250 евро месечна заплата, но с другите разходи - да наемеш чужденец ти излизало около 1000 лв.

Същевременно пред камерата млади жени признаха, че работят като рецепционистки в Бургаско за 450 лв. на месец.

В студиото на бТВ служебната министърка на туризма Стела Балтова олбяви, че зимният сезон е бил много успешен с ръст всеки месец. Тя прогнозира 9-10% растеж за предстоящия летен сезон.

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Не е "българите не щат",

ами е "чорбаджиите не щат" - да плащат и да осигуряват нормални условия за работа.
i l's picture
i l
ivanll

?

12 часови работни дни за 400 лева, какви хора очакват, освен такива които не са могли да си намерят нещо по-смислено.
kate pate's picture
kate pate
new

Еми, те нещата са навързани.

Еми, те нещата са навързани. Никъде по света няма толкова евтини нощувки както в БГ. Може би в Турция има някъде в дълбоката им провинция, но там има доста повече съвестно работещи хора за смешни пари.
 's picture

Ivan Tcholakov

Предлагам

стандартното ДДС за всички. :-)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.