Ловците на мигранти от БНД "Шипка" са заклети почитатели на американския президент Доналд Тръмп и искат да му помогнат.

Това споделя пред американската телевизия Ен Би Си лидерът на движението Владимир Русев. Програмата излъчи специален репортаж от Странджа. Там активистите на БНД "Шипка" патрулират по границата с Турция.

Става дума за т.нар. паравоенни организации, които съществуват у нас, но засега не се е чуло някой да им е направил проверка. Групите "ловци на бежанци", оказва се, отново влизат в чуждите новини...

"ЦРУ се опитва да подкопае Тръмп. Те искат да го унищожат. Предлагаме му нашата помощ", заявява Владимир Русев пред Ен Би Си.

58-годишният бивш полковник от Българската армия твърди, че се е сражавал като доброволец в Чечня на страната на руснаците. Твърдата позиция на Тръмп срещу имигрантите и критиките срещу исляма са подкрепяни тук, отбелязва Ен Би Си.

Русев и хората му са облечени с камуфлажни дрехи и скиорски очила. Много от тях са въоръжени с дълги ножове, шикове и брадви. Групата се състои от 35 души - мъже и жени.

Лидерът на БНД "Шипка" твърди, че движението наброява 50 000 членове. От Ен Би Си изрично уточняват, че не са успели да удостоверят тази бройка.

"Аз не съм националист или нещо подобно. Аз съм просто патриот", казва друг активист - 34-годишният Николай Иванов.

Той е един от хората, основали организацията през 2014 г.

"Много от тези имигранти не са някакви момчета, опитващи се да избягат от войната. Те са на възраст от 17 до 35 години, имат добра физика и са тренирани. Не е проблем, че са мюсюлмани. Проблемът е, че това е различна цивилизация. Те не мислят като нас, имат съвсем различен поглед върху живота, за всичко", допълва Иванов.

Въпреки критиките на правозащитниците не е трудно в България да се намерят хора, съгласни с възгледите на Иванов за страната, отбелязва Ен Би Си.

Той смята, че бежанската криза е част от плана, според който бойци от "Даеш" ("Ислямска държава") ще се промъкнат в България, за да извършат нападения. След това съседна Турция ще прати войски в България под покровителството на НАТО и ще си поиска част от изгубената Османска империя.

Теории на конспирация, подобни на тази, са популярни сред членовете на БНД "Шипка". Ен Би Си изтъква, че афинитетът им към Москва е разбираем в контекста на историята на България, свързана с Турция. И разказва за значението на думата "Шипка" за българите.

Американската програма нарича България "Ръждивия пояс на Балканите". Така тя я сравнява с региона в САЩ, част от Средния запад и североизточното крайбрежие. Някогашното сърце на американската тежка промишленост западна и по тази причина живеещата там бяла средна класа изигра решаваща роля за избирането на Доналд Тръмп за президент.

Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет обаче смята, че ситуацията с миграцията в България не  е толкова тежка. Бедната икономика на страната и фактът, че тя не е член на Шенгенското споразумение, означават, че повечето бежанци се стремят към Гърция, която за тях е врата към по-проспериращия Запад.

От българското Министерство на вътрешните работи не са отговорили на запитване на Ен Би Си каква е поицията на ведомството за патрулиращите групи по границата.

Журналистът от американската телевизия разказва как бойците от БНД "Шипка" излизат да патрулират и привличат вниманието на българските власти. Двама гранични полицаи, придружени от няколко войници, пристигат с джип 4х4 и искат обяснение. Те изглеждат по-скоро объркани, отколкото притеснени. Повечето хора от движението са облечени със същите военни униформи, така че двете групи се сливат, разменят си шегички и цигари. Само оръжията, които носят войниците, показват кой е действащ военнослужещ, а кой - патрулиращ доброволец.

Представителите на властта изглеждат смутени и не знаят какво да правят най-вече поради присъствието на медии.

Лидерът на БНД "Шипка" информира журналистите, че полицията им разрешава да продължат, но тренировъчната мисия е завършила и групата ще се завърне в рибарската къща, откъдето е тръгнала. По пътя назад ги следва полицията, която е повикала подкрепления.

Никой не е задържан или разпитан, но на другия ден полицията се връща. Невъзмутими, членовете на БНД "Шипка" записват послание до Тръмп. Обличат камуфлажни дрехи и преминават покрай полицаите, разположени край рибарската къща.

Според Николай Иванов не само България, но и цяла Европа ще загубят идентичността си, "ако бързо не направим нещо".

Този път БНД "Шипка" не заловиха имигранти, обобщава Ен Би Си.

90% от българите са настроени проруски. НАТО превзема страната

Николай Иванов

БНД "Шипка" обучава активисти от Западна Европа, заявява Николай Иванов пред рускоезичния сайт "Юрейша дейли" ("Евразийски дневник").

Движението консултирало лидерите на украинския "Антимайдан". След това у нас започнали да пристигат хора от Чехия, Полша, Германия, Холандия, за да трупат опит от "Шипка". Движението сътрудничи с германската партия ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада). Те обаче не можели да направят нищо повече, освен да изкарат по улиците хора с плакати. А БНД действа.

Пред "Юрейша дейли" Иванов твърди, че е служил в Девета бригада на българските спецчасти. И напуснал армията, след като станало ясно, че НАТО "превзема" страната. След влизането на България в пакта от армията й започнали масово да уволняват офицери - някои за това, че за разлика от политическия елит не могли бързо да се преориентират на Запад, а други просто за да бъдат отслабени националните въоръжени сили. Иванов споделя, че преди България да влезе в Алианса, армията й наброявала 200 000 души, а сега - малко над 16 000.

Самият Иванов бил поканен да влезе в политиката, където според "Юрейша дейли" достигнал висоти и станал чрен на ВМРО. Кризата през 2013 г. обаче му донесла разочарование и дошла идеята за създаване на обществена организация на бивши военни.

БНД "Шипка" започнали с петима души, а сега са вече 50 000, твърди Иванов. Сега отряди на движението от по 400 души патрулират по границата с Турция. те поели ролята на държавата и граничарите често им звънели, за да им кажат къде са се появили бежанци. Самата власт не пипала пришълците, защото спазвала принципите на Европейския съюз.

Иванов твърди, че от 2014 г. не е виждал сред бежанците жени и деца, а само младежи със спортни фигури. По телата си те имали следи от приклади, а на пръстите - мазоли от боравене с оръжие.

Той обвинява българските власти, че са допуснали демографска диверсия. Според него преди двадесет години турците у нас били 10-15 хиляди. Днес те са над 100 000.

За кризата у нас, разбира се, е виновен ЕС. Той наложил квоти за производство и някогашната аграрна България вече не произвежда почти нищо.

На фона на това е разбираема носталгията по СССР. Дори младите си задавали въпросите защо родителите им са живели по-добре.

"90 на сто от българите са проруски настроени", обобщава Иванов.

Паменикът на Альоша се осквернява от хора, живеещи с грантовете на Сорос. Те се опитват да всеят раздор сред България и Русия.

Народът харесал Румен Радев за това, че бил мъж и подал оставка заради спора за ремонта на руските самолети. Но президентът бил необичайно дипломатичен за висш военен. И след като в началото повтарял думите на Тръмп за сближаване с Русия, напоследък, след като в САЩ се възобновила антируската риторика, вече мълчи по въпроса.