Католическият свещеник отец Паоло Кортези напуска България. Това съобщи самият той на страницата си във фейсбук. Преди дни жители на Белене, където служи Кортези, излязоха на протест срещу приютено от него семейство сирийски бежанци.  

"Отивам си от страната с вдигната глава, с чест, невинен"- написа отец Кортези.

Ето как съобщи новината самият Кортези:

"Скъпи приятели!

Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни.

Моите началници са решили да ме приберат в Италия.

OBBEDISCO!

Аз си отивам от България с вдигната глава, с чест, невиннен.

Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България.

Търсех да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любезни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сирийци.

Това не е политика. Това не е гордост. Това е извън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България.

Не успях, не успяхме: Бог да ме прости.

Не знам къде ще ме води Бог... ще видим.

Довиждане и успех.

Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава.

Няма да се подчинявате на никой. Не се страхувайте и не се срамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите.

Смелостта на нашите българските мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат, Флавян и Фортунат да ви покаже път.

Чао!"

Решението му предизвика вълна от реакции в социалната мрежа, в които се декларира подкрепа на католическия свещеник.

"Това е позор за България", реагира емоционално политологът Огнян Минчев.  

Ето и позицията му във фейсбук.

"Изгонването на сирийското семейство с бежански статут от Белене и последвалото фактическо изгонване на приютилия ги свещеник отец Кортези е позор за България. Особено унизителен е този позор за българските интелектуалци, градящи обществено мнение, защото не успяхме да създадем у хората нормални демократични представи и убеждения по проблемите на бежанците. Винаги съм поддържал гледната точка, че отприщването на многомилионна вълна от имигранти към Европа - целенасочено генерирана и организирана с цел дестабилизация на Стария континент - е недопустима и изисква мобилизация и съпротива от европейските държави и общества. Но това не освобождава европейците - в частност българите - от необходимостта да бъдат хора, човечни и ангажирани в подкрепата на страдащи и нуждаещи се от помощ човешки същества. Бягството от война е старо като света. Не всички бежанци можеш да приемеш в дома си - на някои може да се помогне и по други начини. Но ако можеш да помогнеш - човешкият ти дълг е да го направиш. В България няма и няма да има големи потоци бежанци - по обясними причини. Разумното ограничение не може да стига до отрицание на човечността. Отец Кортези ни напомни това, но ние го прогонихме. Сега трябва всекидневно да си го напомняме сами."

Свестни и достойни хора, като него, заслужават не само в Белене, но и навсякъде по света да се гордеят с тях!, написа журналистът Симеон Гаспаров.

"Аз съм една от 100 -те причини, с които хората от Белене би трябвало да се гордеят, поне така пише. Това не е виц! Има го в книгата "100 причини да се гордея, че съм от Белене". Аз съм на стр. 21, под № 19. Израснал на това място край бреговете на Дунава, а и майка ми е от румънски говорещата част на града. Цялата рода на майка ми и досега говорят на румънски по между им. Когато разбрах, какво се е случило с отец Паоло Кортези, предлагам да ме извадят от тази книга и на мое място да сложат името на Отец Кортези! Свестни и достойни хора, като него, заслужават не само в Белене, но и навсякъде по света да се гордеят с тях! God Bless You Father Paolo!", написа Гаспаров.

Адвокат Николай Хаджигенов мрачно обобщи: Когато доброто си отива, настава времето на злото и настъпва мрак......