Американският щат Хаваи - родината на доскорошния президент Барак Обама, смята да оспори новия имиграционен указ на Доналд Тръмп, съобщи в. "Вашингтон пост".

Още днес щатските прокурори ще протестират срещу решението пред фездерален съдия. Те ще настояват да бъде въведено временно ограничение върху действието на указа. Идеята е случаят да бъде разгледан до датата на влизането на декрета в сила - 16 март.

Тръмп подписа новия указ на 6 март. Той забранява влизането за 90-двен срощ в САЩ на граждани на 6 страни с преобладаващо мюсюлманско население - Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Мерките обаче не се отнасят за тези, които имат зелени карти или вече издадени дългосрочни визи, и хората, желаещи да се присъединят към намиращите се вече на американска територия техни семейства.

Предишният указ на Тръмп бе от 27 януари. В него забраната бе за 7 страни, като в списъка бе и Ирак. Мярката важеше за всички, включително за тези, които имат визи и зелени карти.

И в двата административни документа обаче се забранява приемането за 120 дни на бежанци в САЩ. Ще бъде намален и годишният им брой. В страната вече ще мвлизат годишно по 50 000 бежанци, а не по 110 000, както бе при предишния президент Барак Обама.

Указът от 27 януари бе блокиран от федералния съдия Джеймс Робърт от щата Вашингтон.

Противници на новия указ отново протестираха пред Белия дом.