Президентът Путин късно снощи е свикал съвещание с членовете на Съвета за сигурност на Русия, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. В разговора е участвал и премиерът Дмитрий Медведев.

Основната тема е била ситуацията в югоизточните райони на Украйна. Преди заседанието Путин е разговарял по телефона с укринския си колега Петро Порошенко. Руският лидер е изтъкнал, че в Донбас трябва да бъде прекратен огъня между правителствените войски и сепаратистите, за да може да се намери изход от кризата.

Както е известно преди два дни Порошенко обяви, че Киев едностранно ще спре бойните действия в района, но проруските активисти в Донецк не приеха този план.

Президентът Путин е говорил по телефона и с френския държавен глава Франсоа Оланд и с германската канцлерка Ангела Меркел. С тях той е обсъдил провала на преговорите с Киев по доставките на газ и опасността за сигурността на транзита на синьото гориво до Европа.

Пред западните лидери господарят на Кремъл изразил надежда, че Киев наистина ще спре насилието в Източна Украйна, за да започне общонационален диалог, който да доведе до бързи резултати.