Една четвърт от пълнолетните българи са били преки свидетели на агресия между деца и юноши. При цялата условност на такива калкулации, това значи, че близо 1,4 милиона българи са виждали на живо скарвания, тормоз и сбивания между деца и тийнейджъри през последните 12 месеца.

Това са част от данните от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари.От агенцията задават въпроси по няколко коментирани през последните дни, но твърде различни теми.

Детска агресия

Фалшиви новини

Мнозинство от 61,1% от анкетираните твърдят, че в последната една година са попадали на новина, която смятат за фалшива, неотговаряща на истината. Това са близо 3 милиона и 300 хиляди души. "Очевидно темата с т. нар. фалшиви новини се превръща не просто в основен проблем, но и нещо обичайно и очаквано. Това е още един елемент на недоверие в публичната среда", коментират от "Галъп интернешънъл".

"Патриотично"

Българите харесват все повече да го наречем най-общо "патриотичното" говорене на лидерите на основните партии. Мнозинство от 53% одоборява изказванията на Корнелия Нинова към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Нинова очевидно получава „бонус“ от подобни изказвания – 73,7% от анкетираните намират за уместно определението ѝ за паралелна държава, в която за всичко се плаща двойно – веднъж от нашите данъци и втори път – наръка. 

65,2% одобряват изказванията на Борисов, че не иска България да участва в увеличено присъствие на НАТО в Черно море. Над половината - 52,6% харесват и идеята на Красимир Каракачанов да се блокира границата с Турция срещу автобуси с гласоподаватели от южната ни съседка. 58,4% одобряват амбицията на служебния кабинет България да кандидатства за еврозоната. Очевидно, всяко по-радикално политическо говорене получава одобрение.

Санирането

Един от най-често дискутираните в кампанията въпроси е санирането. От "Галъп интернешънъл" проверяват какво е отношението по темата на участниците в експресния сондаж. 

Програмата за саниране е добре позната на българите – 90,2% от запитаните твърдят, че са чували за нея. 51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, 39,9% обаче се съгласяват с крайното твърдение „санирането е голяма кражба“. 

49,5% от запознатите със санирането смятат, че то не е честно, 30,8% са на обратното мнение. Очевидно, санирането се възприема добре по принцип, но детайлите му събуждат немалко недоволство, което идва от факта, че само малка част от българите могат да се възползват от него. 

 

 

Това са част от данните от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари. 1% от извадката отговаря на 55 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%. Подобни сондажи служат най-вече за формулиране на хипотези по отношение на текущи актуални въпроси.