Джордж Буш -младши, 43-ият президент на САЩ, подлага на остра критика отношението на Данълд Тръмп към медиите.

След осем години мълчание 70-годишният републиканец наруши неписаното правило бивши президенти да не критикуват наследниците си в Белия дом.

За да го направи, Буш явно е разтревожен не толкова за съдбата на Тръмп, колкото за бъдещето на САЩ.

“Властта пристрастява и може да има пагубно действие. Ето защо е важно медиите да търсят отговорност от хора, които употребяват властта. Твърде трудно е да казваш на други, че са им нужни независими, свободни медии, когато сами не сме готови да имаме такива”, изрече Буш в предаването “Днес” на тв канала Ен Би Си.

Известно е отношението на Доналд Тръмп към медиите, наричайки ги дори “народни врагове”. До пресконференции в Белия дом не се допускат журналисти на Си Ен Ен, “Вашингтон пост” и от други сериозни медии.

За разлика от Тръмп Буш е категоричен, че разследващата журналистика е не само оправдана, а и крайно необходима. Свободният печат при демокрация изпълнявал “неотменима роля”.

Медиите били необходими, “за да търсят отговорност от хора, като мен”, категоричен е Буш. Самият той беше подлаган на остри критики заради инвазията в Ирак през 2003 г.

Буш не подмина и темата за контакти на Тръмп и негови доверени лица с Москва по време на предизборната битка м. г., както и хакерските атаки, за които се подозира Кремъл: “Има отворени въпроси и трябва да им се даде отговор. Всички ние се нуждаем от отговори.”

Буш не бил адвокат на когото и да било. Председателят на Комисията за контрол на тайните служби в Сената Ричард Бър обаче бил длъжен да вземе решение дали да се отвори специална процедура за разследвване на случаите. От гледна точка на Буш Тръмп само щял да спечели, ако независимо разследване го обяви за невинен.

Същевременно на Тръмп трябвало да се даде шанс и време: “Ще видим дали той е в състояние да обедини страната.”

Всъщност поводът Джордж Буш -младши да бъде поканен в телевизионното предаване е негова книга със собствени рисунки, която днес излиза на американския книжен пазар.

След напускането на Белия дом той открива любовта си към рисуването.

Заглавието на книгата му е “Портрети на куража”, а подзаглавието “Почит на върховния главнокомандващ към воините на Америка”.

Публиквани са 66 рисувани от автора портрети на ранени и травматизирани войници. След атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. те са били разположени в Ирак и Афганистан.