"Онази целувка на "Орлов мост" беше допир буза до буза, Убеден съм, че в тайната целувка между Борисов и Местан е имало и език".

Това каза Александър Симов, водач на листата на БСП в Кърджали в дебат по бТВ. Негов опонент бе водачката на листата на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Целувката на "Орлов мост" бе между тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев и тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан. Тя се случи на митинг, който бе контрапротест на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски и на който Станишев се извини за възродителния процес. В митинга участваха много хора от смесените райони, докарани в София с автобуси.

След като Местан направи новата си партия ДОСТ, той подкрепи кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева на президентския вот.

Симов допълни:

"Ние минахме през нашето изкупление за Орешарски".

На което Караянчева отговори: 

"Алелуя, ще кажа аз".

Дебатът бе разгорещен като двамата кандидати често говореха един върху друг. В началото Караянчева изброи за пореден път основните приоритети в програмата на ГЕРБ - образование, доходи, сигурност, социална политика, здравеопазване. Тя не се съгласи с твърдение на Симов, че управлението на ГЕРБ е кошмар.

"Кое е кошмар, това, че имаме 91 млрд. БВП от 84 млрд. преди 2 години и безработицата падна", заяви Караянчева.

Тя отново изтъкна, че през управленията на ГЕРБ са платени АЕЦ "Белене", "Мариците" и са направили магистралите. И обвини БСП, че когато има пари в бюджета, техните кадри ги пръскат.

Цвета Караянчева

Симов заяви, че в БСП са си научили урока и за това са направили програма от конкретни идеи.

"Каквото обещаем - трябва да го изпълним. Трябва ни държава, която не се управлява в полза на едно голямо его, а в полза на всички хора. Държавата има своето място в икономиката. Разбирането, че държавата е лош стопанини претърпя политически и идеологически крах. Ясно развитие на индустрията, нова политика по доходите", заяви Симов.

И допълни:

"Бойко Борисов, когато говори за кръвопийщина, подозирам, че визира собствената си политика".

Симов припомни, че "финансовият касапин" Симеон Дянков е дошъл на власт с идеята да замразява доходите на хората. А когато БСП управлявало имало бюджетни излишъци, докато управлението на ГЕРБ изтеглило заем от 16 млрд. лв.

"Не сме сложили конкретна цифра за заплатата. Какво означава 1 500 лв. средна заплата? Това означава 20 млрд. за 4 години. Дали не означава вземане на нов заем? Готвите се за поредно управление, което няма да изкара 4 години. Предвиждате за трети път да паднете от власт".

С тези думи се обърна Симов към Караянчева.

Двамата коментираха и някои от регионалните проблеми на Кърджали. Според Караянчева в града няма кино, защото един билет е между 12 и 15 лв., а заради политиката на ДПС заплатите са ниски. Според нея "водното огледало е един жабурняк".

"Вие сте един червен жълтопаважник, работите си на жълтите павета и идвате в Кърджали. Съжалявам, че г-н Багдасаров не ми е бил опонент", каза на Симов Караянчева.

Според Симов "Водното огледало" е символ на Кърджали, а ГЕРБ е партията, която е продала града на ДПС. Той заяви, че БСП няма да влиза повече в безпринципни съюзи, защото партията е била много наказана за подобни коалиции.