Макет на Райхстага в Берлин, където заседава германският парламент, ще бъде част от воененния “Парк на патриотите”. Паркът се намира близо до градчето Кубинка, на около 20 км западно от Москва.

Това обяви в сряда руският отбранителен министър Сергей Шойгу. Така деца и тийнеджъри от “Младежката армия” ще могат да щурмуват Райхстага, както в края на Втората световна война руски войници са превзели историческата сграда и на 2 май 1945 г. са забили съветския национален флаг на покрива.

Превземането на Райхстаха през 1945 година.

“Подобен план е безвкусица”, реагира бившият министър на отбраната Франц Йозеф Юнг, който сега е заместник-председател на парламентарната фракция на Хриситяндемократическия съюз на Ангела Меркел.

В изявление за в. “Билд” германският политик окачестви оповестеното от Шойгу като “вписваща се в кибератаките и дезинформациите на Русия, насочени срещу германския Бундестаг и Бундесвера” (германската войска – б. р.).

Явно Юнг визира поредица от руски хакерски атаки срещу сървъра на Бундестага, както и разпространена наскоро фалшива информация, че войници на Бундесвера, разположени в Литва в рамките на възпираща операция на НАТО, били изнасили местно момиче.

След обстойна проверка, извършена от литовска страна, НАТО и Бундесвера по съобщението за изнасилване стана ясно, че това е нагла лъжа. Дори президентът на Литва обвини руските тайни служби в прилагане на «пропагандни методи от времето на КГБ».

Сега Франц Йозеф Юнг призовава отговорните фактори в Кремъл да залагат на международното сътрудничество:

“Вместо непрестанни провокации ни е нужно разбирателство и сътрудничество, надхвърлящо националните граници. Светът се нуждае от икономическа, обществена и политическа сигурност вместо възстановки на битки от миналото.”

Малко преди Шойгу да обяви идеята си, пропагандаторът на Кремъл Дмитрий Кисельов изрече в авторското си тв предаване: “Ако се задълбочите в действията на Меркел, лесно може да се открие старата германска теза за липса на жизнено пространство.”

В тази традиция Меркел можела да се отъждестви не само с Хитлер, а и с Фридрих Науман, който още през 1916 г. се стремял към “германска Европа”.