"Няма тук хора, които си търсят работа, няма тук хора, които да не загубят от кампанията, а да спечелят. Няма, защото ние не сме политически девици. Ние сме минали през тази игра и няма човек, който да не е загубил повече, отколкото спечелил от престоя си в политиката... Събрали сме се, заощото ни дойде до гуша от мизерията в тази държава и защото знаем, че нещо трябва да се направи. Защото знаем корените на тази мизерия. А те са зва - децата ни растат в общество без образование и култура и в общество без правосъдие и справедливост".

Това заяви председателят на "Нова република" Радан Кънев на откриването на изборната кампания на дясното обединеие днес в Пловдив. Представени бяха водачите на листи, а финалът беше на фона на песента "Черната овца" на "Ахат". 

По думите на Кънев "Нова република" тръгва на дълъг път и на тежка битка срещу огромни ресурси от пари и хора, които не искат нови правила и политика. Той повтори, че след изборите се подготвя "политическа сватба" на ГЕРБ и БСП, а в изборната надпревара е пълно с "шаферки" на тази сватба. 

"Фалшивата десница ГЕРБ се разпада пред очите ни. Досега поне спираше БСП и имаше някакъв смисъл от съществуването й. Вече и това не може. ГЕРБ и неговите патерици управляваха като комунистите и накрая дори десни хорат си казват – ами, каква тогава е разликата? И започват да гласуват за комунистите. "Нова република" е тук, за да покаже, че има наистина дясна алтернатива“, каза Кънев.

По думите му на бъдещето на БСП и ГЕРБ заедно "кумува един пловдивски свинар", а думите може и да са смешни, но ситуацията не е. "Много други с претенция, че са десни, са готови да се покатерят на трапезата на всяка цена – признаха си го и Марешки, и Москов. Как тогава хората няма да мразят властта?!“, попита той.

Трайчо Трайков и Вили Лилков.

Преди председателя говори говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков. 

„Нова Република" е смелата дясна алтернатива – а днес наистина трябва смелост. Вижте какво се задава. БСП се е озъбила за властта – вижте им водачите на листи. Ченгета и антиевропейци! Вижте на ГЕРБ листите – агент Николай – Георги Марков, който като конституционен съдия спря закона за отваряне на досиетата. Вижте на бившите реформатори листите – вътре са хората на Бареков, Пеевски и Бриго Аспарухов. Когато имаш всичко това срещу себе си, трябва наистина смелост. Но пък е много лесно да се ориентираш къде ти е мястото – разликата е очевидна.", каза Трайков.

Той се обърна към хората, които са го подкрепили на президенския вот:

„Сега ме срещат и ме питат: Трайчо, къде си? Защо сте разделени? Защо сте на толкова малки парчета? Хората наистина са объркани. Аз им казвам винаги едно и също: Нито сме разделени, нито сме малко. Обединени сме в "Нова република“.

Домакин на събитието бе Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“, който също е част от "Нова република". 

"По цял ден ни показват БСП и ГЕРБ и ни убеждават, че само това е изборът. Ние обаче искаме повече. Не искаме партийци да продължават да управляват живота ни. Не искаме младите да са принудени да се записват в партия, за да имат шанс да започнат работа. Не искаме партийците да притискат бизнеса и да трупат богатства на гърба на свободните хора“.