Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В петък 11-годишно момиченце почина след сбиване в 52-ро ОУ „Цанко Церковски". Инцидентът е станал по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

Пред Нова тв директорът на училището столицата Данчо Калапиш разказа, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

 „Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, че имало инцидент, но не е имало признаци на видим проблем у детето”, разказа директорът.

В  16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках спешна помощ, след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка. В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти.  Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти – от родителите на момиченцето”, обясни той. 

От столичната спешна помощ са категорични, че линейката е пристигнала в училището 8 минути след подаването на сигнала. 

Калапиш коментира и защо в 16.30 часа училището не е имало медицинско лице.

 „Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца”, заяви директорът. 

„До 14.30 часа с децата бяхме навън. След това имаше междучасие. Когато се връщах от учителката стая, момиченцето ми обясни, че са се сбили с момчето. Тя го е ударила и той я е ритнал в корема. Тя не ми даде индикации,че й е лошо.

Беше разстроена от това, че са се скарали. Помоли ме да я преместя на друг чин. Аз говорих с момчето и му направих забележка и след това започнахме часовете по самоподготовка. Към 16.30 часа видях, че момичето не е в настроение, отидох при нея и тя ми каза, че я боли корема”, разказа учителката Ваня Блъскова.

"Към 18.45 ч. в столичната полиция е получен сигнал от болница за починало дете. По първоначални данни, 11-годишно момиче е постъпило в медицинското заведение с оплаквания от болки и споделило, че е пострадало по-рано през деня. Полицаи от Шесто РУ и от СДВР изясняват обстоятелствата, свързани със случая", съобщиха от МВР.

Старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР описа случая така:

"11-годишно момче нанася удар на 11-годишно момиче в областта на корема. По-късно на момичето му прилошава. Вика се линейка. Правят се опити за оказване на първа медицинска помощ. Не са успешни. Детето е откарано в "Пирогов", където незабавно предприемат действия за реанимиране на детето. След около час и половина момичето почива. Към момента има образувано следствено дело. Продължават процесуално-следствени действия."

Образуваното досъдебно производство е срещу неизвестен извършител.

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Да благодарим на "демокрацията"

Криворазбраният от неуките самонаричащи се "десни" либерализъм се превърна на либерастия и слободия, в средата на беззаконие и липса на страх от неизбежно наказание дори децата станаха зверове, а благодарение на възрастните десни в администрацията на здравеопазването като десебаря Москов вече няма и линейки. И училищата станаха острова от "Повелителя на мухите".

Вината не е на Бърза помощ,

Вината не е на Бърза помощ, все пак. Освен лекар обаче, във всяко училище е нужен и психолог. Може и по един на няколко училища.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.