Българските политици трябва да внимават какво говорят за действията на НАТО в Черно море, защото се движат по ръба на класифицираната информация. Това предупреди министърът на отбраната и вицепремиер в служебния кабинет Стефан Янев. По думите му е странен опитът в момента да се дискутира отначало темата как страната ни участва в Алианса, при положение, че сме пълноправен негов член от повече от дететилетие.

Темата за засилването на военното присъствие на НАТО в Черно море от седмица повдига бившият премиер Бойко Борисов. Той няколко пъти повтоври, че докато е бил на власт не е допуснал т.нар. флотилия, докато служебното правителство е гласувало решението за присъствието на военни кораби.

 "Ние сме на ръба на класифицирана информация по тази тема. Ако се каже нещо от класифицирана информация, няма да се спази закона и това трябва да го знае всеки политик", предупреди Янев, но не назова кого има предвид и стигнало ли се е вече до разгласяване на тайни Но припомни, че за това има строги санкции по закон.

По темата с отстраняването на главния секретар на МВР Георги Костов вицепремиерът Янев заяви, че има обективни причини за това уволнение. По думите му има данни, че Костов е използвал влиянието си, за да кадрува в системата на вътрешното министерство. Самият Костов обаче твърди, включително и пред прокуратурата, че премиерът Огнян Герджиков и министъра на вътрешните работи Пламен Узунов са му упражнили натиск, за да напусне поста си. Държавното обвинение започна проверка по сигнала на висшия полицай, до момента писмени обясненияса дали министър Узуков, шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, изпълняващият длъжността началник на Инспектората към МВР и Георги Костов. Пак пред Нова тв по-рано говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова обяви, че в сигнала на Костов към момента има твърдения, но не и доказателства.

Според Стефан Янев, който лично отговаря за организацията на предсрочните избори на 26 март, вотът не трябва да се опорочава дори и да не се осигурят машини за гласуване във всички секции. Дали ще има машинно гласуване се очаква да стане ясно по-късно днес. 

Вицепремиерът каза още, че към момента няма сигнали и данни да е започнала организация за купуване на гласове на вота.

Янев използва случая, че е в ефир и обяви, че не е ничий партиен член - обвинения към него, че е кадър на БСП в служебното правителство, дошли от ГЕРБ.