Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Waymo, новото име за проекта за самоуправляваща се кола на Google, е започнал дело срещу Uber и скорошната му придобивка - стартъп за самоуправляващи се камиони Otto, съобщи АФП.

Хората на Сергей Брин и Лари Пейдж обвиняват бивш инженер на търсачката - Антъни Левандовски, който сега работи за Uber, че е свалил "над 14 000 висококонфиденциални файлове с дизайни на различни хардуерни системи на Waymo". В това било включено и дизайн на "LiDAR и платки" - близо 10 гигабайта общо.

LiDAR е технологията, която измерва дистанцията до обект с помощта на лазер. Това позволява на автономните коли да "гледат" пътя и да преценяват позицията си и разстоянието до различни предмети - например други коли.

"Otto и Uber са взели интелектуална собственост от Waymo, за да си спестят риска, времето и разходите, свързани с независимото развитие на собствените им технологии", обявяват от Google.

Левандовски напуска Google през 2016 г., основава Otto и след няколко месеца бива закупен от Uber.

В иска от 28 страници се обяснява как проектът на Google е стартирал през 2009 г. През 2015 г.  Uber започва бързо да навлиза в сферата на самоуправляващите се коли, като наема академици от Carnegie Mellon - един от ключовите изследователски институти в областта. След година те още разчитат на външна LiDAR система, докато Waymo разработва своя собствена.

"Uber беше повече от 5 години назад в надпреварата да създадеш автономна технология, подходяща за масовия пазар", пише в съобщението на Google, публикувано в Medium.

Но след купуването на Otto те бързо наваксали, и то с платки, много подобни на тези от проекта на Google.

Странното е, че неотдавна Google инвестира сериозно в Uber.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.