Прокуратурата е започнала проверка по сигнала на уволнения вчера главен секретар на МВР Георги Костов. По-рано днес той обяви в ефира на Нова ТВ, че вътрешният министър Пламен Узунов и премиерът в служебното правителство Огнян Герджиков са му оказвали натиск.

Проверка е за извършени престъпления срещу личността, в частност принуда, изнудване, както и злоупотреба със служебно положение. Прокурор Румяна Арнаудова допълни на брифинг в Съдебната палата, че няма няма законно основание тя да се разпростира върху законността на освобождаването на Костов.

"На 15 февруари тази година, до главния прокурор на Р. България е постъпил сигнал от Георги Костов, главен секретар на МВР. В този сигнал г-н Костов твърди, че му е оказан натиск от сегашния министър на вътрешните работи, който му е поискал оставката. Дал му е известно време да извърши това действие, т.е да си подаде оставката. В сигналът той твърди, че на практика е заплашен, че ако не го стори, ще бъдат активизирани и изнесени 10 сведения от бивши служители на МВР, които са напуснали под натиск от Георги Костов”, обясни още Арнаудова.

До момента са снети писмени доказателства от 3 лица – от директора на Дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР, шефът на Инспектората на МВР и самият министър на вътрешните работи.

"Миналата сряда - на 15 февруари в 9.00 ч. сутринта, ме вика министъра и директно ми заявява, че трябва да подам оставка, защото настоящото ръководство нямало доверие в мен", разказа по-рано днес Костов.

Служебният министър на МВР Узунов му казал още, че ако не подаде оставка, сещу него ще започне процедура по отстраняване и дискредитиране - за да бъде отстранен, ще бъдат подадени сигнали от настоящи и бивши служители. След това с него по телефона се свързал и служебният премиер Герджиков, който директно му казал, че няма "политическо доверие" в него и очаква оставката му.

"На 30-та минута от този разговор входирах сигнал в прокуратурата, като описах и заплахите и начина, по който възнамеряват да ме дискредитират", отбеляза бившия главсек.

Според него "доверието" не може да е повод за отстраняването му, тъй като служебното правителство няма право да взема решения във връзка с политическо доверие - те имат за задача да организират изборите. Той разпалено определи аргументите за уволнението му като "абсурдни" и "антиконституционни".

Вчера Узунов отбеляза, че Костов е оказвал политически натиск на служители на МВР. Според Костов въпросните служители са пряко подчинени на министъра, а един от тях е негов заместник.

"За останалите трима проверете в публичното пространство - има публикации, че им предстои кариера в държавната администрация", посочи той.