Германската войска – Бундесверът, изпраща танкове в Литва с цел възпиране на Русия от навлизане в Прибалтика. Операцията е в рамките на НАТО. Командването на батальон на пакта в Литва е поверено на Германия.

В понеделник към Прибалтика са поели шест танка от типа “Леополд 2”.

Още двадесет бронетранспортьора от типа “Мардер” поеха вчера с товарни вагони от военната база на САЩ, разположена на територията на Графенвьор, федерална провинция Бавария. Това съобщи днес официално говорител на Бундесвера.

До дни германските танкове ще бъдат разположени във воената база в литовския град Рука, която е само на 100 км от границата с Русия.

От средата на януари т. г. Германия е изпратила 120 контейнера бойно снаряжение и 200 превозни средства, предимно военни камиони.

В момента в Литва се намират 300 немски войници, броят им трябва да достигне 450 души. Според говорителя на Бундесвера останалите 150 мъже под пагон още тази седмица ще поемат към балтийската страна, чувстваща се застрашена от Русия след събитията в Източна Украйна и анексирането на полуостров Крим. Подобна заплаха съзират също Латвия и Естония, както и Полша.

Поради възникналото напрежение между Запада и Москва миналата година НАТО взе решение в Литва, Латвия, Естония и Полша да бъдат изпратени съответно по 1000 войници. Това е най-мащабната дислокация на войска на Изток след края на студената война.

Контингентите са от Германия, Холандия, Белгия, Норвегия и Люксембург

Русия не крие раздразнението си. Освен официални протести Кремъл предприема и атаки чрез разпространяване на дезинформация, целящи дискредитирането на Бундесвера.

В началото на февруари в глобалната мрежа беше разпространено съобщение, че немски войници са изнасилили литовско момиче. Лъжливият имейл беше изпратен и до правителството във Вилнюс, както и до литовските медии.

Започна паралелно следствие – от страна на Литва, НАТО и Бундесвера. Категорично беше установено, че не е имало изнасилване. Източник от НАТО съобщи за “Шпигел”, че най-вероятно зад фалшивата информация стоят тайните служби на Русия.