Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Книжният пазар на площад „Славейков“ вече няма да бъде целогодишен, а само през уикенда, и сергиите ще бъдат силно редуцирани. Промяната е част от мащабната реконструкция на централната столична улица „Граф Игнатиев“. Ремонтът започва в средата на юни и ще продължи до края на годината.

Щандовете, които в момента покриват повече от половината територия на площада, ще бъдат намалени. В момента на „Славейков“ търговците излагат книги на около 60 сергии, а след реконструкцията ще останат 15, научи „Площад Славейков“ от архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А., спечелили обществената поръчка за преобразяване на столичния център.

„Идеята е книгите да останат с временен характер, да не са разположени както сега тези чергила и то по средата. Искаме да се освободи пространство за провеждане на културни събития“, коментира пред „Площад Славейков“ главният архитект на София Здравко Здравков.

Новите маси ще бъдат ъглови и всеки модул ще може да бъде обслужван от двама търговци. Ще бъдат разположени под навесите – характерен елемент от новата визия на площада. По време на ремонта търговците ще бъдат преместени. Къде – обсъждат се четири варианта, но архитект Здравков смята да разкрие временната книжна дестинация едва когато мястото бъде прието и от търговците, и от новите им съседи. От Столична община се опитват да не влязат в конфликт и със заведенията, пред които да се разположат книжните сергии.

На площад „Славейков“ ще бъдат посадени още дървета.

В момента на площада растат 19 дървета, но се предвижда да бъдат посадени още 9. Короните им ще бъдат осветени. Предвидени са много места за сядане.

На „Славейков“ ще бъдат поставени вело стоянки и вело гардероби, ще има и Wi-Fi. Вместо колчетата срещу паркиране ще бъдат поставени гранитни кубчета.

Сред интересните нововъведения са подземните контейнери за боклук, които ще бъдат разположени на пресечките на „Графа“ – „Гладстон“, „Солунска“, „Дякон Игнатий“, „Луи Леже“.

Площад Славейков

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Кметуването на седерастията

утепа духа на София. Селянията, шарените плочки и грозните многоетажни бизнес-кютуци, убийството на пешеходния трафик и спокойната и тиха атмосфера на града ще са адското наследство на "десните" грабители от всички породи, с което София ще живее десетилетия. Умрете.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.