Над 200 части от генома влияят по някакъв начин върху мъжкото оплешивяване, а повечето гени, които водят до загубата на коса се предават на мъжете от... майките им. Това показва мащабно проучване на Университета в Единбург, пише специализираното научно издание EurekAlert.

Въз основа на анализа на споменатите части от генома може да се предскаже доколко големи са шансовете на техния притежател да оплешивее, твърдят ръководителите на проекта Саския Хагенаарс и Дейвид Хил.

Досега бяха известни едва няколко гена, свързвани със загубата на коса. Но сътрудниците на университета изследвали геноми и здравните данни на 52 000 мъже, които съхранявали биоматериал в хранилището на Biobank. Учените успели да определят точно колко части от генома са виновни за оплешивяването – оказали се 287.

Базирайки се на тази информация те създали формула с чиято помощ може да се прогнозира доколко голям е шансът на конкретен човек да остане с гола глава. Формулата се базира на определени генетични маркери. Тя не дава стопроцентов резултат, но може да помогне да се определят хората, попадащи в групата с най-голям риск от оплешивяване.

Към момента проведеното в Единбург изследване е най-мащабното по въпроса. Множеството открити гени отговарят за структурата и развитието на косата и по-нататъшното им изучаване може да помогне в разработката на лекарства срещу оплешивяването.

Генетични показатели на мъжкото оплешивяване. Снимка The University of Edinburgh

Любопитна подробност от изследването отбелязва още Саския Хагенаарс – множеството открити гени, които влияят на падането на косата, всъщност са доставени от Х-хромозомата, т.е. наследствеността идва от майката.

Всъщност обаче пълната загуба на окосмяването върху главата има и своите преимущества. В Университета в Пенсилвания още през 2012 г. учените доказаха, че плешивите представители на силния пол изглеждат по-мъжествени, доминиращи и уверени в себе си, пише Medical Daily. Важно е да отбележим, че в случая не става дума за „оплешивяващи“, а за напълно плешиви хора. На участници в изследването показвали снимки на едни и същи хора със и без коса и във втория случай тези мъже изглеждали на респондентите по-високи и по-силни, отколкото били в действителност.

В същото време проведена през 2013 г. анкета сред 2000 американци показва, че мъжете се боят да не загубят косата си повече от всичко – дори повече от импотентност и от загуба на слуха например. Абсолютното мнозинство от запитаните – 94 %, определили оплешивяването като най-големия си страх.