Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия е отпуснала 920 хил. евро за предпроектно проучване за строеж за газовия хъб “Балкан”.

Това съобщи бившата министърка на енергетиката в правителството на ГЕРБ Теменужка Петкова. Отделно Брюксел дава и 182 хил. евро за рехабилитация на съществуващата газопреносна мрежа, каза още Петкова.

Новината бе съобщена в отговор на констатациите в доклада на служебното правителство на Огнян Герджиков за ревизия на кабинета "Борисов 2".

"Дали ако в Брюксел имаше съмнение в процедурите в България биха отпуснали тези пари за газовия хъб?", попита Петкова.

По думите й констатациите на Световната банка за състоянието на енергетиката, публикувани днес, признават, че системата вече е стабилна, а не е била преди това. Според Петкова и тази година Българският енергиен холдинг ще излезе на печалба, при това въпреки пращанията за реакторите за АЕЦ "Белене", след като страната ни бе осъдена от международния арбиртажен съд да заплати оборудването на руската "Атомстройекспорт". 

Според нея кабинетът на ГЕРБ е работил за смислени енергийни проекти, а не за отречени такива като петролопровода "Бургас-Александруполис", чието възстановяване обещавали от БСП.  По думите на бившата министърка целта в енергетиката трябва да е диверсификация на доставките на природен газ, което ще допринесе за по-конкурентна икономика и по-ниски цени на газа за потребителите у нас. 

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Найс. Румен Овчаров и компания ще захлебят здраво.

Даже ако подходим умно на изборите, може да има и една директна тръба до хъба, а не само връзки. Едва ли, щото сметката е много тънка, а нацията - тъпа и истерична, но има възможност.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

„Министър Теменужка Петкова по ТВ-то МУ:

-Престои да изградим нови интерконекторни връзки, една от които с Гърция.. Водещ: -А от Гърция какъв газ ще идва? Теменужка :-От Гърция..ааа…ммм..там предстои да изградим интерконекторна връзка.. Водещ: -Като се свържем с Гърция, оттам какъв газ ще идва, откъде? Теменужка: -Ами отново от Русия. В. -И каква е разликата? Т. -Разликата е, че ще имаме независимост. В. -Нали все от Русия е този газ? Т. -Да, но доставчикът ще бъде друг. В. -Това не е ли същото, че ако ни спре водата в кухнята, ние да проверим в банята дали няма вода от друг доставчик?“ И ПАК ТЯ ПО СЪЩОТО МУ ТВ - ТП: Както стана известно, при посещението на държавния секретар Кери в България и срещата му с премиера Борисов се взе решение да бъдат създадени няколко работни групи, едната от които да бъде в сектор "Енергетика". Чуха се различни мнения във връзка с този енергиен експерт, който ще работи съвместно с експерти от Министерство на енергетиката. Това, което аз бих искала да кажа, е следното: вие знаете, че САЩ са стратегически инвеститор в нашата страна в сектор "Енергетика" - говорим за двете американски централи, където инвестицията е 3 милиарда. Знаете и за проблемите, които съществуват между НЕК и двете централи по отношение на задълженията на НЕК. Тези задължения към двете централи са 700 милиона. Към настоящия момент НЕК няма възможност да плати тези свои задължения. Ето защо един от проблемите, който ще бъде разискван в тази съвместна експертна група, ще бъде свързан именно с това как да се излезе от тази ситуация. Аз смятам, че няма нищо притеснително в това такъв енергиен експерт да работи съвместно с нашите експерти, за да търсим една възможност за общо решение на нашия общ проблем!" Е само взехме нов външен дълг за да платим на американските Марици..Дет те сега за къде 30 години щели да ни го върнат с УЖ по-ниска цена на тока..
kate pate's picture
kate pate
new

Идиот. Гърция има поне 4

Идиот. Гърция има поне 4 различни източника на газ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.