Няма постъпили предложения по обществената поръчка за машини за предсрочните избори на 26 март. Това съобщи на брифинг на Централната избирателна комисия днес говорителят Цветозар Томов.

Той обаче увери, че всеки ще може да гласува, така че независимо от изхода на процедурата, "няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост." Помолен да коментира изявлението от Министерския съвет от вчера, че машинно гласуване може и да не се проведе, той каза:

"Рано е да бъдем както оптимисти, така и песимисти. Не е наша работа да коментираме становища на Министерския съвет. Не сме запознати с проучването. Всяка институция може да изказва публично становищата си. Не мисля, че е намеса в работата на ЦИК. Очакваме да има ефект и резултат от откритата процедура за осигуряване на машинното гласуване."

13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидат-депутати са регистрирани за вота следващия месец, съобщи още говорителката на ЦИК Камелия Нейкова. Най-много инициативни комитети за независими кандидати има в 25-и МИР в София - пет.

До 18 февруари могат да се променят съставът и наименованието на коалициите, нещо, което днес са поискали Обединените патриоти, към които се включва и ПП "Средна европейска класа". До 21 февруари пък е срокът за регистрация на кандидатските листи.

На 22 февруари ще бъде теглен жребият за поредните номера в бюлетините.

8960 заявления за гласуване са подадени от чужбина, най-много както винаги от Турция, Великобритания и Испания. Последният срок за подаването им е 28 февруари.

За момента две неправителствени организации са подали заявление като наблюдатели на вота.

Малко след брифинга на ЦИК, те публикуваха на страницата си в интернет първото разяснително видео за вота. В 30-секундния клип се обяснява кои лица имат право да гласуват, припомня се и че вотът е задължителен.