Външните министри на държавите от Г-20 се срещат днес и утре в Бон. САЩ са представени от държавния секретар Рекс Тилърсън, който е в центъра на вниманието.

Форумът се провежда в навечерието на откриващата се в събота в Мюнхен годишната световна Конференция по сигурността.

За срещата на външните министри и делегациите е предоставен Световният конгресен център в Бон. Градът заприлича на крепост. Въведени са и строги мерки дори при използване на въздушното пространство. От днес до 22 часа в петък се отклоняват полети, наложена е забрана за безпилотни устройства. Достъп до конгресния център, чиято зона за сигурност е в радиус от 750 метра, имат единствено притежатели на специални пропуски.

Основното очакване от срещата на първите дипломати на държавите от Г-20 е да се постигне яснота по външната политика на САЩ и нейните цели.

В Бон е и руският външен министър Серегей Лавров. Все още не е ясно дали той и Тилърсън ще разговарят на четири очи. До този момент от Държавния департамент са потвърдили двустранни срещи на Тилърсън с колегите му от Великобритания, Саудитска Арабия и Оман.
Тази седмица Вашингтон обяви, че Русия трябва да върне анексирания от нея полуостров Крим на Украйна, което провокира гнева на Москва.

Знае се също, че в Бон Тилърсън ще участва в разговорите за Сирия във формата  “London 11-Group”, където руската страна няма присъствие.

Войната в Източна Украйна не е тема на форума в Бон. Тя е сред основните акценти на Конференцията по сигурността този уикенд в Мюнхен.

Преди началото на днешната среща в Бон канцлерката Ангела Меркел заяви: “Никоя страна не е в състояние сама да реши световните проблеми. Правителствата могат да направят много повече за държавите си, ако си сътрудничат.”

За интереса към първата задгранична визита на новия държавен секретар на САЩ говори и фактът, че са се акредитирали 800 журналисти от цял свят, почти двойно повече от делегатите на форума в Бон.

Не се предвижда приемане на заключителен документ. Това ще стане на срещата на лидерите на страните от Г-20 на 7 и 8 юли в Хамбург. В момента Германия председателства групата на двадесетте най-развити и най-бързо развиващи се страни в света.