Вероятно няма да могат да бъдат наети нужният брой устройства за осигуряване на машинното гласуване за предсрочния вот на 26 март. Това обяви говорителката на Министерския съвет Ирина Белчева.

"Направеното проучване към този момент няма достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите", каза тя.

И допълни, че служебният кабинет е направил проучването сред държави от ЕС, които имат машинно гласуване. За жалост на повечето места са ударили на камък - в Словения то е само за хора в неравностойно положение, във Франция е частично и експериментално, а в Холандия машините са отговорност на отделните общини, което прави почти невъзможни преговорите в толкова кратък срок.

На 10 февруари, след като Върховният административен съд отхвърли решението им да не провеждат пълно машинно гласуване, ЦИК обяви обществена поръчка за наем на машини до 15 млн. лв. и общо 12 500 устройства. Специалисти предупредиха, че намирането на фирми, които да доставят тази бройка в този срок, е практически невъзможно. От ЦИК обявиха, че ако такива не бъдат намерени, вината няма да е тяхна.