Втори ден продължава мистерията по въпроса кой всъщност подпали знамето на БСП, което бе остро осъдено по-късно от партията. На разпространените снимки се виждат двама мъже – Йоло Денев, който няма нужда от представяне, и недобре облечен непознат млад мъж, който държи запалка в ръката си.

                    Снимки Румяна Агова

В социалните мрежи се появи и втора снимка на въпросния мъж. Тя е направена в деня на изборите, 25 май, от минувачи в центъра на София. Те са видели мъж с тениска на Николай Бареков да рови в контейнерите за боклук. Това им направило впечатление и поискали да го снимат. Представилият се за „Жорко“ позирал с охота.

"Срещнахме го на "Паренсов" в деня на изборите... Разреши ни с охота да го снимаме. Сам предложи и в гръб, за да се види и номерът на фанелката. Беше много щастлив от вниманиено ни. Помоли да му шерваме снимките на фейсбук страницата му. Втрещихме се, че има такъв човек. По собствените му думи Жоро се занимава със "селектиране на отпадъците". Това разказа пред Клуб Z Румяна Агова, която е автор на снимките с фланелка на ББЦ на мъжа, заснет да пали знамето на БСП вчера. 

Толкова е за момента информацията за подпалвача на червеното знаме, който предизвика БСП да разпространи специална декларация. Янаки Стоилов дори я изчете от парламентарната трибуна.

"Поругаването на символи, горенето на знамена и книги, рушенето на паметници е форма на агресия и фашизъм", каза зам.-председателят на партията Стоилов.

Той призова политическите партии, които се приемат за демократични, да се разграничат от този акт и заяви, че социалистите няма да се уплашат от подобни действия.

На 9 май, присъстващи на митинг по повод Деня на победата, организиран от БСП, запалиха знамето на Европейския съюз. Тогава социалистите не излязоха с декларация.

От къде се появи това знаме?

Знамето на БСП е донесено пред президенството от протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Точно в 10:14 часа вчера бТВ се включи на живо и показа млад мъж да вади знамето. Около него са популярни лица от окупацията на Софийския университет.

Няма да го палим, ще го поставим на земята“, обясни младият мъж.

После други започнаха да поставят боклуци отгоре и да тъпчат флага. Пред камерите обясниха и защо.

Защо искате да поругаете това знаме? – Защото те поругаха европейското знаме. Не е нормално. Нека да разберат, че не са желани. Това е знамето на една престъпна шайка, която ограбва България от 9-ти септември досега“.

По-късно обаче медиите разпространиха снимки на запаленото червено знаме, но вече в ръцете на други хора.

Случаят даде повод да се появят заглавия, че „Протестиращи срещу Орешарски подпалиха знамето на БСП“, „Ранобудните“ и т.н.

Това накара „Протестна мрежа“ да се разграничи от изгореното знаме.

По никакъв начин ние не сме участвали, нито сме планирали, нито сме одобрявали, санкционирали или съдействали за подобен акт“, заяви Асен Генов пред БНР.

Клуб Z обръща внимание и на случаите с изгорените знамена на ЕС, и на БСП, защото категорично не приемаме подобни действия, както и не одобряваме прибързаните заключения, без изясняване на фактите.