Три нови жалби срещу регистрацията на "Да, България" са внесени в ЦИК в последните три дни, установи Клуб Z. Те са качени в сайта на комисията.

Първата е подписана от Яне Георгиев Янев, име, което съвпада с това на лидера на РЗС, но ако се съди по мотивите на жалбодателя, едва ли става въпрос за него. Въпросният Янев се възмущава на обединението на "Да, България" не само с ДЕОС, но и "Зелените", защото е събирал активно подписи с други представители на гей общността пред своя секс шоп, а сега гласът им щял да бъде подменен, защото "едно е гей, съвсем друго е горски и трябва да се прави разлика".

"Ако подобна подмяна на нашата воля бъде допусната, реално голяма група гей и фетишисти рискуват да бъдат излъгани и от това да пострата моят бизнес. Кой ще си купи вибратор от мен, след като е бил подведен и заблуден пред самия магазин, от самия мен да се подпише?"

Другият жалбодател, подписан като Цветан Петков Петков, също критикува обявената коалиция с ДЕОС и "Зелените", но като нарушение на разпоредбите в Изборния кодекс, защото образуването на въпросната коалиция "създава превратно впечатление у гражданите относно политическите субекти в коалицията и носи риск да ги злепостави."

Третият жалбодател е "Таймс Медия" ЕООД с управителка Вяра Георгиева Васева. Според нея също има противоречие със закона, защото в подписката, за която "Да, България" събраха по спешност 20 000 подписа, не е споменато участието на ДЕОС, а само на "Зелените". Тази жалба обаче е извън тридневния срок, в който решението на ЦИК за обжалване на регистрация, става ясно от сайта на комисията. Поради тази причина тя най-вероятно ще бъде обявена за недопустима.

В предпоследния ден преди крайния срок за регистрация на изборите, който изтичаше на 8 февруари -  партийната регистрация на "Да, България" бе блокирана от две жалби, едната от които подписана от Вера Асенова, част от ръководството на партията. Самата Асенова отрече да е пращала жалба, и подаде сигнал в прокуратурата за незаконно използване на самоличността й. Въпреки това регистрацията на партията нямаше как да бъде финализирана и да се яви самостоятелно на изборите. Затова новата формация влезе в партньорство първо с партия "Зелените", а после и с ДЕОС, под общо име Коалиция "Движение Да България". Все още няма решение на Върховния административен съд по този казус.

След като ЦИК регистрира коалицията за изборите се появи и първата жалба по този въпрос. Тя е от турския гражданин и собственик на фирма Метин Деда, който твърди, че е поискал да запази името "Движение Да България" като марка в Патентното ведомство.

Очаква се делото във Върховния административен съд по жалбите срещу регистрацията на коалиция "Движение Да България" в ЦИК за изборите да бъде насрочено в следващите дни. Всички жалби ще се разгледат в едно заседание на съда.