Специализирано звено "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Димитър Кацарски – заместник-кмет на община Пловдив, в престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета на града Иван Тотев. Това съобщиха от прокуратурата.

Преди месец Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем Тотев за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лв. Според обвинението градоначалникът от ГЕРБ е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на "Зоокът" – гр. Пловдив.

.

Според прокуратурата Кацарски е съучастник в престъплението на Тотев.

"Кацарски е бил назначен от Тотев за председател на комисия за провеждането на "Открита процедура" по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните работи по обект „Зоокът – Пловдив“. В нарушение на ЗОП като председател на комисията Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура – договаряне без обявление."

Това се казява в съобщението на прокуратурата.

Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на ЗОП, смятат от държавното обвинение. Освен това процедурата е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й. Не е била одобрена и количествено-стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“–Пловдив с изпълнителя „Запрянови 03” ООД. Престъплението е извършено с цел да се набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Процесуално-следствените действия продължават, съобщават от обвинението.