Следственият комитет на Руската федерация (СКРФ) разполага с доказателства, че украинските въоръжени сили използват в Донбас оръжия за масово поразяване, предаде Нюз.Ру.

Става дума за тактически ракетни комплекси "Точка-У". Според СКРФ те са били с осколочно-фугасни и касетъчни заряди. Използвани са срещу мирното население на Донбас.

"Точка-У" е съветско производство и постъпва на въоръжение през 1989 г. След разпадането на СССР през 1991 г. в Украйна остава значителен брой от тези комплекси.

Ако е с осколочно фугасна глава за съсредоточено действие, при взривяване ракетата образува до 14 500 осколки на площ от 20-30 декара. Ракета, снабдена с касетъчна бойна глава, поразява живата сила и небронираната техника на противника в открита местност с площ от 35 до 70 декара, като образува до 15 800 осколки.

Използването на тези оръжия от страна на Киев е нарушение на международните норми, твърдят от СКРФ. Според Комитета те били използвани при обстрел от правителствените сили на Украйна срещу селищата Новосветловка, Терновое, Ровенки и Юбилейни.

Украйна отхвърли обвиненията и ги окачестви като "бълнуване".