В България проблемът с мигрантите доведе до това, че някои хора започнаха да се въоръжават и да отиват в опълчението, съобщава руската телевизия НТВ в специален репортаж от страната ни. Той е направен по границата с Турция, където самозвани доброволци ловят влизащи у нас бежанци, твърди медията.

И това се случва в Европа в XXI век.

"Старите членки на ЕС са готови да носят този товар. А новите - не. Самите те съвсем наскоро се намъкнаха в Съюза и никого повече не желаят да виждат там. Никакви гости, фрау Меркел", възкликва преди началото на репортажа Ирада Зейналова - водеща на предаването "Изводи на седмицата".

Самият репортаж на журналиста Вадим Ефимов започва с това как едно момиче си слага високи военни обувки в конспиративно жилище и оттам тръгва към границата. Момичето е назовано само с прякора Астика.

Журналистът Вадим Ефимов от мястото на събитието.

На границата бойците проверяват оръжието си.

"Предстои им да пробягат 15-20 километра", заявява възторжено Ефимов.

Командирът на групата с псевдоним Шамана провежда кратък инструктаж.

"Момчета и момичета, знаете правилата. Малко ще се разходим. Не трябва да се издавате присъствието си с фасове и други моменти", казва той.

Оттам репортажът пренася зрителите на един от ГКПП по българо-турската граница. Бъгарски митничари обискират камионите за експлозиви заради атентатите, разтърсили напоследък Европа. В тези камиони често са превозвани нелегални мигранти, като трафикантите вземат по 2500 евро на глава.

Охраната на границата се извършва от всякакви полицаи, включително командировани, дори такива, които до вчера са регулирали кръстовищата в своите малки градове.

"Ако човек се намира в пункт за бежанци, трудно ще повярва, че Южна България е нашият естествен общоруски здравен курорт. Наоколо са пакистанци, афганистанци и либийци. Жени и деца почти няма. Само мъже на възраст от 16 до 45 години", твърди Вадим Ефимов.

Следват кадри от ноемврийския бунт в лагера за бежанци край Харманли.

"Българите, живеещи в градовете на морето, водят тревожни разговори, въртящи се около "домъкналите се". Те казват, че ако отворят шлюзовете, малка България ще се задави", продължава репортажът.

Пламена Кирова, работеща в бургаски музей, обяснява, че някога сме приели арменци, бягащи от Османската империя, и руснаци, спасили се от болшевишката революция преди 100 години. Но тя не можела да нарече бежанци сегашните пристигащи.

Акушерка, назована като Нанка Лулкин, се жалва на руски език, че пенсията й е 250 лева, а всеки имигрант получава по хиляда (което няма нищо с реалността - б.р.). И затова хората гледали на чужденците с лошо око.

В Бургас момичета масово започнали да се записват да тренират самбо и жиужицу, твърди журналистът.

Репортажът отново ни пренася в гората по границата.

"Ние тичаме след Шамана", обявява Вадим Ефимов.

Шамана отговаря за специалната тактическа, физическа и огнева подготовка.

Т.нар. Шамана -  командир на т.нар. опълченци.

Журналистът обяснява как българското опълчение е възникнало през 1876 г. като военизирана структура на руската армия. А днес, 140 г. по-късно, отново се появили "хора с активна жизнена позиция, които също наричат себе си български опълченци".

Те търсят в гората незаконни мигранти. В групата има бивши командоси и обикновени цивилни, които не са служили в армията. По собствените им думи целта на движението е "защита на суверенитета на страната от външни и вътрешни врагове". Известно било, че в граничните райони такива радикално настроени граждански групи ставали все повече.

"Граничната ограда на ЕС е просто смешна. Това е нещо като ограда на детска градина. Тя не е никакво препятствие за армия от фанатици и ислямски фанатици и главорези", казва Шамана и гледа с бинокъл иде ли някой от Турция.

Той се хвали, че мигрантите напоследък станали "По-обучаеми" - докато преди оставяли след себе си много боклуци, сега си ги отнасят.

Според него "пришълците" изпитвали страх пред хора с маски. Той показва на руския журналист как трябва да бъде обезвреждан пришълецът. Сред любимите методи е обгръщане на главата му отзад и опиране на нож в гърлото. След което му завързват ръцете. Всичко това внимателно се наблюдава от опълченката Астика, с която започва репортажът. И завършва с нея.

"Да, сериозни момчета", заключава от Москва водещата Ирада Зейналова.

През лятото на 2016 г. на лов за имигранти в България бяха Татяна Фестерлинг - бивш зам.-лидер на германското антимюсюлманско движение ПЕГИДА, и шефът на холандския му клон Едвин Вагенсвелд. Те публикуваха във фейсбук свои снимки от мисията си у нас. Двамата ксенофоби бяха на гости и на печално известния ловец на бежанци Петър Низамов-Перата. Фестерлинг тогава призова "мъжете от Европа" да отидат в България и да се присъединят към местните доброволци.