Софийската апелативна прокуратура (САС) оттегли искането си за задържане на тримата приближени на банкера Цветан Василев, уличени, че са подготвяли убийство на Делян Пеевски. Върховната касационна прокуратура, която също наблюдава делото, потвърди, че  

няма данни за престъпление.

Така утре Софийският апелативен съд (САС) въобще няма да гледа казуса, след като в събота Районният съд ги освободи без никаква мярка за неотклонение. Мотивите бяха същите - няма нито едно доказателство за извършено престъпление "опит за убийство".

На сайта на прокуратурата преди минути се появи следното официално съобщение:

Във връзка с обществения интерес по воденото срещу Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев досъдебно производство за опит за убийство, уведомяваме за следното:

Днес, 18.06.2014 г. Апелативна прокуратура София писмено оттегля частния протест на СГП срещу определението на СГС от 14.06.2014 г., с което е оставено без уважение искането за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемите лица.

По повод депозирания от наблюдаващия прокурор частен протест ръководството на прокуратурата възложи на прокурори от Апелативна прокуратура София и Върховна касационна прокуратура да проучат делото. Установи се, че доводите на СГП не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста, тъй като въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени.  

По повод появили се спекулации за евентуална предубеденост и заинтересованост по въпросното дело, ръководството на прокуратурата изразява ясно своята позиция:

Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

Прокуратурата на Република България изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на  страната, са недостойни и спекулативни. 

Засега прокуратурата не съобщава да е прекратила проверката срещу Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, а само, че не иска да бъдат задържани.

Веднага след арестите на тримата Николай Хаджигенов, който е адвокат на Георги Христов, обяви пред медиите, че по делото няма нито едно доказателство освен СРС-та ("в които няма нищо") и един "свръхактивен" таен свидетел на обвинението. Той го сравни с Петьо Петков - свидетеля по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов, което се провали с гръм и трясък.