Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Аз съм и оставам в българската политика, но като активен гражданин. Не се боря и не търся никакви постове. Това посочи пред bTV президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев в първото си телевизионно интервю след края на неговия мандат.

Плевнелиев отново подчерта няма да прави партии, нито ще става член на партия.

„Моят успех дойде в България, моята любов, моето семейство, изградих практически всичко тук, тук тежа, тук оставам”, категоричен беше Плевнелиев.

Според него към настоящия момент следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП изглежда невъзможна и всички сигнали, които лидерите изпращат, са в тази посока.

Той подчерта, че донякъде го притеснява острият тон, с който е започнала предизборната кампания.

„Не трябва да се горят всички мостове", изтъкна той. Според него, ако не сега, на някой етап една голяма коалиция би обогатила българската демокрация.

Той подчерта, че единственото назначение, което е дошло при него, е това на Цветлин Йовчев по линия на ГЕРБ, но година по-късно Плевнелиев го е помолил да си тръгне.

„Когато избухнаха масовите протести в България през февруари 2013 г., имах интензивни разговори с началника на моя кабинет, когото аз не избрах. Исках обективната информация какво се случва в държавата, как така в 27 български града стачкуваха стотици хиляди хора по улиците срещу монополите, но и не само. Тогава влязохме в сблъсък за това как трябва да действа президентската институция в тази ситуация и аз го помолих да си тръгне”, разкри Плевнелиев.

По думите му е рано да се направи оценка на служебния премиер Огнян Герджиков.

Плевнелиев каза още, че с настоящия президент Румен Радев са показали приемственост и са останали в много добри отношения.

Той определи като странно пътуването до Брюксел на Радев с военно-транспортния самолет „Спартан”. „Спартан”-ът е много скъп самолет, когато го сравнявате с „Фалкон”-а, който е два пъти по-бърз, икономичен, 3-4 пъти по-евтин от „Спартан”-а, изброи Плевнелиев. Но, това си е решение на Радев.

Доскорошният държавен глава призна, че откакто не е на поста, се радва на свободата си и на простите неща.

„Сега си карам колата, спират ме катаджии, разбира се, спазвам правилата. Купих си употребяван, но немски автомобил”, посочи той, като допълни, че пътните полицаи го спират за проверка, тъй като немските коли се крадат по-често.  

Плевнелиев посочи още, че телефонът му не е спрял да звъни, дори сега му се обаждат повече президенти, отколкото по време на мандата. Държавните глави на Израел и Азербайджан го канели на гости.

Коментари

Vesselin Levin's picture
Vesselin Levin
Новият

Новият

Има един лаф:Икономиката ГЛУПАКО!!! Защо се провлиха всички наши президенти досега? Защото само говореха празни приказки, а не поставиха икономиката в дневния ред на правитлствата! Да, един президент няма правомощията да управлява икономиката, но би задал дневния ред!!! България е номер едно в Европа по износ на билки! Също така сме на челно място и при производството на лавандула, розово масло...НО ГИ ИЗНАСЯМЕ КАТО СУРОВИНА, А НЕ КАТО КРАЕН ПРОДУКТ С ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ!!! Губим с пъти!!! Анализ на БАН 2016 г. Когато зърното се преработи в брашно, добавената стойност е почти два пъти по-висока отколкото, когато то се изнася като суровина, посочват икономистите от БАН. За съжаление страната почти не изнася брашно. Следователно се губи добавена стойност. Ако това брашно бъде преработено в хляб, хлебни и други тестени изделия, добавената стойност нараства значително (2,2 пъти). Ако се произведе фураж - над 3 пъти. Ако с този фураж се хранят животни, ще се произведе мляко и месо, чиято добавена стойност е почти 9 пъти по-голяма от тази на зърното, което се изнася. Ако се преработи произведеното мляко и месо в млечни и месни продукти, добавената стойност нараства близо 13 пъти. Ако тази продукция, или поне част от нея, се поднесе в чинията на туриста, добавената стойност ще е 20 пъти повече от стойността на суровината в началото на веригата - зърното. Разбира се, всичко това е много теоретично, въпреки че е изчислено по методика на ФАО към ООН и Евростат, посочват от БАН. Икономистите обаче изчисляват, че ако се мине през веригата за производство на крайни продукти, добавената стойност ежегодно ще бъде близо 1,5-2,5 млрд. лв. Освен добавена стойност България губи и около 200 000 работни места в преработката на зърното от суровина до краен продукт, се посочва в доклада на БАН.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

"Разбира се, всичко това е

"Разбира се, всичко това е много теоретично, " Това не е "теоретично", а до голяма степен глупави фантазии. Приложението на етеричните масла, например, е предимно в парфюмерийната промишеност, където най-голяма добавена стойност има марката. Дори целият икономически екип на БАН да се впрегне да прави българския парфюм "Смърдел" равен на "Шанел", няма да им се получи добре. И т.н.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.