През последните две десетилетия Датската народна партия отхвърля мултикултурализма, платформата ѝ е популистка и насочена срещу имигрантите, срещу суверенитета на Брюксел. Сега обаче тя е изправена пред съперник от дясно. "Новото дясно" или Nye Borgerlige е формация, начело на която е 41-годишната Перниле Вермунд. Партията има либертарианска икономическа програма и иска дори по-стриктен контрол върху имигрантите в страна, която вече има едни от най-тежките имигрантски закони в Западна Европа, разказва "Политико". 

Вермунд, архитект по професия, настоява за забрана на забрадките в училищата и обществените институции. Партията иска убежище да се дава само на бежанци, които идват директно от схемата за разселване на агенцията за бежанците на ООН и които имат "работа в ръка" и поддържа ограничаването на датското гражданство само за хора, които "могат да допринесат нещо положително  за обществото".

"Тези, които не могат да се осигуряват - тях трябва да помолим да си намерят друго място", обяснява Вермунд.

Партията ѝ иска Дания да излезе не само от ЕС, но и от Конвенцията за бежанците и от конвенцията на ООН за хората, които нямат държава, иска да задълбочи връзките със страни като Норвегия и Великобритания, за да "осигури свободната търговия", докато "се отърваваме от ЕС".

След Брекзит Вермунд влязла във връзка с Найджъл Фараж, но "не продължихме комуникацията", казва тя.

Вермунд подбира думите си много внимателно, не иска да бъде разбрана погрешно.

"Когато напредваш така бързо, както ние, винаги ще има хора, които са срещу теб", обяснява с усмивка.

Вермунд е учила архитектура в Кралската датска академия по изящни изкуства. През 2009 г. е избрана в Градския съвет на Хелзингьор от Консервативната партия, но се оттегля от политиката през 2011 г. , за да "изправи семейството на крака" след развод. Има трима сина на възраст между 6 и 12 години.

През 2015 г. заедно с Петер Сейер Кристенсен основават крайно дясната партия Nye Borgerlige.

Да управляваш собствен бизнес, да минеш през развод и да работиш в политиката - всичко това доста е изтънило личните ѝ финанси. Само преди четири месеца Вермунд е работила почасово като сервитьорка според датските медии.

"Струва много, на различни нива да започнеш партия от нулата", казва тя. Но повече не можела да бъде неутрална.

Партията основава заедно Петер Сейер Кристенсен, инженер-химик. Двамата напускат Консервативната народна партия след неуспешен опит на Вермунд да стане депутат по време на парламентарните избори през юни 2015 г.

"Ние сме истински консерватори. Смятаме, че партията, която в момента е в датския парламент, не е истински консервативна", обяснява Вермунд.

Nye Borgerlige, която има 3000 членове, е събрала нужният минимум от 20 109 подписа, за да участва в изборите за парламент, които трябва да се проведат през 2019 г. Според социологическите проучвания партията взема между 2,6 и 4,5% - а прагът за парламента е 2%.

Въпреки че има скромна подкрепа Nye Borgerlige може сериозно да повлияе на датската политика, като се има предвид пропорционалната система на страната, която преразпределя гласовете в полза на по-малките партии и те се превръщат често във важен фактор при формирането на коалиции.

Според анализ на "Галъп" привържениците на партията са бивши симпатизанти на Датската народна партия.

Партията на Вермунд може да измести дебата още по-вдясно и да принуди традиционните партии да подкрепят антиимиграционните политики. 

Позицията на партията по много други въпроси обаче остава мистерия. В интервю пред датската телевизия Вермунд се оказа напълно неподготвена по теми като пенсиите, обществения транспорт или здравеопазването.

Тя обаче не се притеснява особено от критиките, че не е подготвен политик, или че партията ѝ няма да може да предложи нова политическа програма. Тя само посочва, че са събрали много бързо нужните 20 хил. подписа. "Много по-бързо, отколкото го е правила друга партия", добавя тя.

Първият тест на Nye Borgerlige ще са местните избори през ноември. Партията вече има представителство в 9 градски съвета и един регионален, има клонове в 51 населени места в страната.