Средствата за двойното увеличение на заплатите на учителите са факт. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“ във Велико Търново.

По думите му, основен приоритет за ГЕРБ е образованието, защото от това зависи да има добре подготвени професионалисти във всички останали сектори. Борисов подчерта, че тази година в бюджета са предвидени 230 млн. лева за увеличение на заплатите на учителите.

“За да се увеличи двойно заплащането в сектора, са необходими около 350 млн. лева на година”, обясни Борисов. Лидерът на ГЕРБ напомни, че от борбата с контрабандата за две години в държавния бюджет са постъпили 4,7 млрд. лв. допълнително. „На база на сметките върху това, което правихме две години и три-четири месеца, двойното увеличение на заплатите на учителите може да стане. По мои сметки можем да съберем от борбата с контрабандата още близо милиард. Ако не се разбутат системите, които създадохме, тези средства ще се генерират в държавния бюджет“, допълни Бойко Борисов.

Бившият министър-председател на България посочи, че досега увеличението на учителските заплати е било невъзможно заради стари задължения, които правителството е трябвало да плаща.

„През 2015 година 3,7 млрд. лева отидоха за изплащане на обезщетения за КТБ, без да ги усети народът. Това са двойните заплати на учителите за три години. През 2016 година заплатихме на Москва и Вашингтон 2-3 млрд. лева живи пари на данъкоплатеца - за тези огромни необезпечени проекти „Марица 1″ и за “Марица 3“, защото преди нас правителства са угаждали или на Вашингтон, или на Москва. Това са заплатите на учителите за още три години напред. За радост 2017 нямаме да плащаме, но излиза, че за тези две години сме разплатили 6,2 млрд, без да ги усетят хората от джоба си.

Трябва ли да правим същите грешки? Чух отново заявки за „Бургас – Александруполис“, за „Белене“, допълни Бойко Борисов.

Той подчерта, че бившият министър от БСП Драгомир Стойнев е подписал договор за 10 милиарда лева за “Уестингхаус” и то без търг.

Част от делегацията на ГЕРБ във Велико Търново. Снимка ПП ГЕРБ

Председателят на ГЕРБ обясни още, че ще бъдат отпуснати 120-30 милиона за изграждане на физкултурни салони в училища, в които няма такива. Според Борисов е недопустимо да има столица или голям град без спортна зала. Бойко Борисов бе категоричен, че при едно следващо коалиционно правителство, ГЕРБ няма да допусне друга партия да ръководи образователното министерство.

“Ако ГЕРБ пак е на власт, ви обещавам, че образованието няма да го давам”, каза той.

Борисов посочи като грешка, която са направили в името на сложната коалиция с Реформаторския блок, че са им дали Министерството на образованието.

Бойко Борисов - председател на ПП ГЕРБ: За което Фандъкова, Милена Дамянова и тук други учители не ми говориха с месеци.

Бившият премиер даде да се разбере също, че са подкрепили машинното гласуване, защото са се съобразили с реформаторите.

И много глупости направихме с нашите партньори. Сега, като гледам машинното гласуване и като помня как ни извиха ръцете да го подкрепим, и тук ще стане голяма беля.
Именно Холандия най-много наблюдава мониторинговия механизъм и развитието на реформите в съдебната система (сутринта служебният премиер Грджиков каза, че вероятно ще вземем именно от Ниската земя употребявани машини, б.р.). Холандия - именно тя се отказа заради манипулациите, които стават - ми кой ще сертифицира тези машини във всяко посолство, вече остава известно време?! Не стига, че ще дадем 30 млн. - кой ще ги сертифицира?!

Борисов подчерта, че ГЕРБ не се отказва от досегашните си добри политики, които ще бъдат довършени.

Той подчерта, че техният кабинет е преодолял проблема с бежанския натиск. Затова е допринесъл и фактът, че България получи от Брюксел 320 милиона лева.

А Борисов вече е и в Инстаграм.