Ограничения на социалните плащания за безработица за хората, които "не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват". 

Това е една от мерките, които Реформаторският блок ще предложи в управленската си програма, обяви членът на ръководството на коалицията Димитър Делчев (ДБГ). По думите му "всеки българин има равни права и задължения към държавата и никой не може да има само привилегии".

"Недопустимо е групи от хора да си стоят у дома, без да са направили и минимално усилие да се образоват и да получат квалификация и да чакат на помощи. Трябва да спрем явлението професия "на помощи", заяви той. 

Според мотивите на реформаторите дефицитът при изплащането на пари за безработица е над 120 млн. лв., а близо 50% от хората с начално или по-ниско образование са безработни. Други 20% са с основно образование.

"Нашето предложение ще спре този омагьосан кръг едно лице да не се образова, което държавата му осигурява безплатно, след това да взема помощи за безработица и да тежи на на социалната система", каза още той.

В съобщението на Реформаторския блок за акцентите от програмата не става ясно колко хора би засегнала мярката и как тя ще помогне на безработните без никаква квалификация да намерят работа. 

Костадин Марков от СДС обяви друг реформаторски приоритет - "мек вариант на образователен ценз при гласуване". Идеята е да отпадне хартиеното гласуване и да остане само машинното. Така ако човек иска да се справи и да гласува, то той ще трябва да може да чете, обясни реформаторът и също обвърза това с "конституционното задължение" за образование и тези, които не са го спазили, нямало да имат равни права с останалите.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов пък обяви, че в следващия парламент РБ ще предложи "Българска национална доктрина" и законови промени за ускореното издаване на българско гражданство за хора с българско самознание, които са част от българските исторически общности зад граница.

РБ обещава да не обещава високи пенсии и заплати, както правят всички, стана ясно от думите на бившия депутат Антони Тренчев.