Джеф Сешънс бе утвърден снощи за главен прокурор на САЩ след бурни дебати в Сената, предаде АП.

Главният прокурор в Съединените щати е и министър на правосъдието.

Битката около кандидатурата на Сешънс продължи няколко седмици. Тя срещна яростната съпротива на демократите, но завърши с вот от 52 на 47 гласа в негова полза. Това съотношение почти съответства на партийното разделение в Сената.

Демократите твърдяха, че Сешънс е твърде приближен на президента Доналд Тръмп. Според тях той е твърд и преднамерен по въпроса за имигрантите, а също така няма да защитава правата на малцинствата и на гейовете, както и правото на жените на аборт.

Същевременно изникнаха обвинения в расизъм срещу Сешънс с 31-годишна давност. Сенаторката Елизабет Уорън се опита да прочете писмо от 1986 г. на Корета Кинг - вдовицата на легендарния правозащитник Мартин Лутър Кинг. В него са цитирани расистки изказвания на Сешънс, заради които навремето той не е бил назначен за федерален прокурор.

След като й попречиха да говори в залата, Уорън продължи да чете писмото на Корета Кинг в кулоарите на Сената. Четенето бе предавано на живо по фейсбук.

Очаква се в най-близко време да бъде обявено кога Джеф Сешънс ще положи клетва като главен прокурор. Администрацията ще бърза той да заеме поста си, защото положението в министерството на правосъдието е екстрено.

През миналата седмица президентът Тръмп уволни и.д. главния прокурор Сали Йейтс, която изрази съмнение в законността на неговата забрана за имиграция в САЩ от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население.