Най-голямата грешка на Вежди Рашидов като министър на културата, по думите му е, че е станал министър. Признанието е на самия скулптор пред Би Ти Ви, в предаването „Тази сутрин“. От 2 седмици Рашидов е извън властта и това е поредното интервю, в което коментира втория си министерски мандат, както и политическия контекст в навечерието на предстоящите парламентарни избори. Разговорът бързо влезе в темата „Стефан Цанев“ и отказаното от него отличие „Златен век“ заради това, че бе връчен на Димитър Иванов, бивш шеф в Държавна сигурност.

На въпрос на водещия Антон Хекимян как би изглеждала скулптура на ГЕРБ и на Бойко Борисов, Вежди Рашидов отвърна:

"О, не мога да ви кажа – не съм експерт политическите скулптури, иначе ще стана като чекиста. Недейте!"

Рашидов отново разви своята теза, че Стефан Цанев е избързал с отказа, никой не му бил дал награда, „за да я връща“:

"Все едно сега някой да ми предложи за Нобелова награда от Филиповци и да ми връщат и награди. Нобеловият комитет въобще не знае за това. И те сега го героизират… Имаше едно предложение от Народния театър по повод годишнината му."

Бившият министър попита защо Цанев не е върнал държавния орден „Стара планина“, връчен му от президента Георги Първанов навремето:

"Защо не върна ордена си на Първанов? Как така – Народният театър бил неговата държава! А хонорарите за постановките? Коя държава ги дава? Не е честно така! Целта бях аз. Митко Иванов е професор, министерството отговаря за 4300 читалища, а той работи в Библиотечния (бел. ред. – УниБИТ – Университет за библиотекознание и информационни технологии). Три университета, три музея и Съюзът на колекционерите го предлагат, комисията решава да е той – кой ми дава правото да игнорирам предложението на една камара професори? Извинявайте! Аз не съм фашист и не съм краен. Кой закон казва, че той (бел. ред. – Димитър Иванов) няма право вече на живот? Извинявайте – полудяваме ли ние, хората?!“

Рашидов спомена и за момента на разрив със Стефан Цанев, когато двамата с писателя спрели да се търсят:

"Бяхме приятели. Когато станах министър, той излезе по вашата телевизия (бел. ред. – Би Ти Ви) и каза докъде е докарал той турчин да е министър на културата. Че като бяха българи министри, цъфна ли [културата] – от Георги Йорданов досега може ли да ми покажете, един си вземете, едно нещо – що не направите този експеримент, вие сте сериозни журналисти – искаме да видиме, ето ги нещата… аз поне съм честен и почтен. Е не е честно, бе хора! Хайде малко да слеземе на земята. Да убиеме всички ли?!"

Вежди Рашидов подаде на Антон Хекимян каталог със свои творби си, отбелязвайки:

"Аз, за разлика… нямам едно произведение… Ето моето скромно изкуство в една голяма книга събрано, едно произведение [нямам] да ласкае, да правя портрети на другаря Живков и на Людмила Живкова. Цял живот съм живял като честен човек. Евтим Костадинов (бел. ред. – председателят на Комисията по досиетата) – поискайте да видите дали съм бил [сътрудник на ДС]…"

Скулпторът насочи разговора към управлението на Общинския театър „София“ от Доротея Тончева, съпруга на Стефан Цанев. Тончева напусна поста през 2007 г., по времето на Бойко Борисов като кмет на София, след като й бяха отправени обвинения, че е сключвала неизгодни договори за наем на помещения на театъра – без конкурси и на безценица.

"Продължавам да уважавам Стефан Цанев, защото е талантлив човек. Само че Бойко Борисов като го извика… питайте: идва ли при вас Вежди за Театър „София“, когато седесарите бяха направили такава купчина [документи]… Вежди да го моли да не го (бел. ред. – Стефан Цанев) закачат. Щото има хора, милиарди откраднаха, а един голям писател… И Бойко ми каза: да млъкне известно време, да се изтече… да мине, да замине, за фасулски работи да не унижаваме човека. Аз направих това и това ли заслужих?"

Пред камерите бившият министър заяви, че ненавижда всеки, който „рита хералдиките и символите на българската държава… това са печатите на българската държавност…“.

"Аз ще си отида, както си отидох. И други министри ще си отидат. Но печатите на държавата трябва да бъдат уважавани. Не понасям хора, които подритват българските печати и знамена. Не се прави така. Искаме държава да бъдем, що? Смятаме, че държавата е хаосът и истеричното поведение? Евтино не искам да се героизираме. Всеки си отговаря за живота, аз не осъждам никого."

Вежди Рашидов разкри, че най-обидното нещо, което е чувал за себе си, е, че е мултак:

"Аз никога не съм работил в „Мултигруп“… Бойко Драганов каза: „Обявяваме те за мултак № 1 за изключителни сексуални подвизи“ (бел. ред. – на рожден ден на Вежди Рашидов в хотел „България“ преди години). Защо не го пуснете [цялото]? Защото така е удобно. Така че айде и тази работа да се изчисти вече. Бях приятел на Илия Павлов, има една поговорка: „Турчин стане ли ти приятел, не си гледай гърба“. Аз не съм си предавал приятелите, какво лошо ми е направил на мен Илия?!"

"Площад Славейков" потърси точната обосновка за „титлата Главен мултак“, връчена за рождения ден на Вежди Рашидов през 1996 г. и прочетена пред гостите на скулптора:

"Извадки от моралния кодекс на строителя на капитализъма. Член 381: почетна титла „Главен мултак“.

Алинея 1 и единствена: титлата се присъжда за особени заслуги към корпорация „Мултигруп“.

Член 382: почетната титла „Главен мултак“ е пожизнена. Дава се на:

Алинея 1: лица, български и чуждестранни граждани, навършили 45 години.

Алинея 2: физически, психически и сексуално годни над средното ниво.

Алинея 3: лица с положително отношение към български алкохолни напитки, произведени от корпорацията. Алинея: добри хора.

Член 383: почетната титла „Главен мултак“ дава право на носителя: алинея 1 и единствена: да носи титлата пожизнено.

Корпорация „Мултигруп“, диплом № 357: „Мултигруп“ АД, „България Холдинг“ удостоверява, че лицето Вежди Рашидов (отнася се и за всички части на тялото) е постигнало всички изисквания за придобиването на титлата „Главен мултак на Република България“ и го удостоява с нея. Президент на корпорацията: Илия Павлов"

Площад Славейков