Внесени в последния момент жалби срещу регистрацията на новата партия „Да, България!“ с председател Христо Иванов преградиха пътя й за участие в предсрочните парламентарни избори.

Днес до обяд са внесени три жалби, съобщи сайтът "Де факто", цитирайки свои източници в съда. Смайващото е, че две от тях са от учредители на партията, т.е. ударът идва „отвътре“. При това положение делото за регистрацията отива във Върховния касационен съд, а ЦИК приема документи за участие във вота до 8 февруари.

Две от жалбите били подадени от учредителя Добромир Добрев. Подадени са и жалби "от името" на Вера Асенова, която е член на партията и от гражданин на име Иван Иванов, научи "Клуб Z от свои източници. Според данните обаче тези жалби са фиктивни - някой е използвал имената на хората.

Пред "Дневник" Вера Асенова (жената на писателя Захари Карабашлиев, б.р.), която е в ръководството на партията, отрече да е подавала жалба и каза, че по-късно ще направи коментар. По-късно написа във фейсбук:

Всичко се случва, след като на 30 януари Румяна Спасова от Софийския градски съд постанови „Да, България!“ да бъде вписана в регистъра на политическите партии с лекота.

Решението бе взето в самото съдебно заседание, а прокуратурата не възрази. Нещо повече - след заседанието прокурор Явор Димитров от СГП бе категоричен – те няма да оспорват регистрацията, напомни "Де факто". И не са го направили.

Според Закона за политическите партии обаче процедурата не приключва с решението на СГС. Независимо от заявените намерения, трябва да се изчака 7-дневен срок за оспорването му пред Върховния касационен съд. Срокът изтичаше до края на работниея ден днес. Така, ако нямаше жалби, новата партия щеше да има два дни да внесе документите си в ЦИК. Именно така изглеждаха нещата на 30 януари след заявлението на прокуратурата, че няма да протестира.

Но вече са други – жалбите са налице, може и да нараснат. При това положение по закон преписката отива във ВКС. А той трябва да се произнесе в 14-дневен срок.

Дори и върховните съдии да потвърдят регистрацията, ЦИК вече ще е хлопнала вратите.

От щаба на "Да, България" научиха от Клуб Z за развитието на нещата. Реакцията на Христо Иванов дойде по-късно - преди срещата в Габрово на партият, докоято лидерът така и не стигна заради извънредната ситуация.

От СГС, където са депозирани жалбите, също отказаха коментар.

По принцип ударът със сигурност е неочакван за младата партия. Иначе учредител може винаги да жали общото събрание или устава с някакви мотиви.

Днес беше последният ден, в който можеше да се обжалва регистрацията на "Да, България" като политическа партия. На 8 февруари - сряда, до края на деня, е последният срок за регистрации на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март.