Указът за декриминализиране на корупцията е отменен, съобщи премиерът Сорин Гриндяну в писмено изявление веднага след продължилото няколко часа извънредно заседание на правителството на Румъния в късния след обед..

"Не искам да разделям страната и да внасям разкол", добави той.

Десетки хиляди румънци се събираха от обед в центъра на Букурещ в очакване на окончателното отпадане на циничния указ, с който се оправдаваха чиновници, присвоили до 44 000 евро. Както и амнистирането на затворници, сред които и осъдените от спецзвеното прокурори от толкова хвалената съдебна реформа при съседите. А решението на правителството, взето по тъмна доба през нощта, само с един подпис изтри всичко постигнато в борбата срещу корупциата през последните 10 години.

В момента в който се обявяваше новината, че кабинетът е отстъпил, на площада вече имаше над 170 000 души. Те мощно скандираха:

"Оставка, оставка".

А вечерта протестиращите в Букурещ надхвърлиха 250 000 души.

Повече от 330 000 са протестирали вчера в Букурещ, съобщават световните аганции. Това са най-масовите демонстрации след свалянето на диктатора Николае Чаушеску през 1989 година.

Въпреки обещанието на премиера, хората не вярваха, че то ще бъде изпълнено и искаха да притискат властите докато не видят черно на бяло отмяната на указа. Освен това, след издаването на декрета и упортството на социалистите да отстъпят, народът вече иска оставката на кабинета и предсрочни избори. 

Хората носят огромен транспарант, на който пише „Благодарим ти, Драгня, за обединението“. Множество други платаки гласят “We don`t BeLiviu” – игра на думи между английското „не ти вярваме“ и името на лидера на социалдемократите. В различни региони на Румъния е имало сбирки на подкрепящи правителството. Това са предимно пенсионери, които вече са получили обещаното увеличение на пенсиите. Според местни анализатори, едва ли ще се стигне до оставка на правителството. От друга страна, хората на площада са решени да изчакат точно това.

Поне 1000 предимно възрастни хора са се събрали пред президентския дворец в Букурещ и скандират, че държавният глава Клаус Йоханис е предател. Йоханис е на страната на протестите срещу правителството. Протестиращите го обвиняват в липса на диалог с Гриндяну, който да доведе до по-добри социални условия. Кордони от полиция обграждат и двата митинга, за да не се стигне до сблъсъци и саморазправа.

Премиерът Гриндяну иска обсъждане на спорните моменти в него в парламента и в гражданското общество. Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня даде да се разбере, че вместо да подадат оставка, управляващите най-вероятно ще превърнат правосъдния министър Флорин Йордаке в изкупителна жертва. Драгня заяви, че премиерът Гриндяну ще трябва да реши дали да остави Йордаке на поста му.

От цялата страна в столицата се стекоха демонстранти.