Възможно е обединение вдясно както с РБ-2, така и с "Да, България", обясни лидерът на Нова република Радан Кънев в ефира на Дарик Радио.

Той бе по-остър от всякога към бившите си колеги в Реформаторския блок.

Кънев заяви, че дясното два пъти се е опитвало да се обедини около ГЕРБ, което е довело до пълен провал и е изчерпано.

"Който иска да е патерица, отива, и пред него стои широкия избор дали да гласува за Москов, дали да гласува за някой друг, който се е самообявил за политическа патерица. Който иска да гласува за силна алтернатива на ГЕРБ ще трябва да гласува за Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Дани Каназиева, Радан Кънев", отсече той.

Позицията на "Да, България" за самостоятелно явяване на изборите пък определи като "суетна и надменна". Но не отрече, че е възможно да се съберат преди вота.

"Има възможност за такова обединение. По отношение на Христо Иванов и "Да, България" е без предварителни условия, по отношение на РБ-2 то е с много ясни предварителни условия - да се оттеглим всички ние лидерите като депутати от листите и да заявим позиция като алтернатива на ГЕРБ. Това не става с лигави писма по медиите, това става със сериозен мъжки разговор и носене на отговорност за миналото, каквато имаме всички", обясни лидерът на ДСБ.

Водещият го попита дали има предвид писмото на бившия военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев.

"Вие го казахте", отговори Кънев и добави: "Не става с "драги Радане", става с принципи, не с лични отношения."

Днес в 13 ч е старта на обединението, и на практика на кампанията, добави още той. В него ще се включат днес ДСБ, "Съюз за Пловдив" и Българска демократична общност.

Но ще има и индивидуално членство към обединението "Нова Република", което например ще изберат бившите депутати Петър Славов и Мартин Димитров, разясни Кънев.

"Нова република има доста тясна цедка, опарихме се от някои хора", добави той.