“Правителството на Доналд Тръмп проявява голям интерес от запазването и развитието на трансатлантическите отношения”, заяви в нощта срещу петък германският външен министър Зигмар Габриел.

Новият дипломат номер 1 на Берлин, положил клетва преди седмица, говори в полунощ срещу петък наше време пред журналисти във Вашингтон след срещите си с вицепрезидента на САЩ Майкъл Ричард Пенс, известен като Майк Пенс, и с държавния секретар Рекс Тилърсън.

Габриел се извини на представителите на американските медии, че не знае английски. В училище бил мързелив да учи чужди езици, после политиката го погълнала и не му останало време.

Изненадващо домакините не склониха на съвместни изявления.

Габриел е първият чуждестранен външен министър, когото Тилърсън прие, след като часове по-рано, в сряда вечерта, положи клетва като държавен секретар на САЩ. Той разговаря с германския си колега край камината в кабинета си на 7-ия етаж в сградата на Държавния департамент.

Германският гост е посочил, че няма друг регион в света с такава близост до САЩ като Европа. Той е изразил и учудването си от лозунга на Тръмп: “Да възвърнем величието на Америка!”

“Винаги съм вярвал, че Америка е велика”, обясни Габриел.

Той посочи също, че са налице различия между официален Берлин и президента Доналд Тръмп по въпросите на миграцията, Европа, конфликта в Украйна и относно Русия. Те обаче не проличали при срещите му с вицепрезидента Пенс и външния министър Тилърсън:

“Бях особено доволен, че намерихме общ език и разбиране към широка палитра от теми. Разговорите бяха много добри, а с моя колега Тилърсън бързо се сближихме.”

На журналистически въпрос какво влияние върху американската външна политика в крайна сметка ще има Тилърсън, Габриел бе лаконичен:

“Според конституцията на САЩ външната политика определя президентът.”

Германският външен министър обаче посочи, че по време на срещите му както с вицепрезидента Пенс, така и с колегата му Тилърсън не е имало различия по въпросите на НАТО, Европейския съюз и търговията. Конкретно Тилърсън е изразил разбиране към критиките по налагане на наказателни мита. Станало ясно, че САЩ са готови да търсят разумни и честни решения.

Да припомним, че президентът Доналд Тръмп се закани да наложи наказателни мита в размер на 35 на сто на автомобилите с марка BMW, произвеждани в двата завода на германския концерн в Мексико и внасяни в САЩ.

При срещите си във Вашингтон Зигмар Габриел е потвърдил позицията на Берлин по санкциите, наложени от ЕС на Русия. Те могат да бъдат свалени едва тогава, когато има видим напредък по прилагането на Споразумението от Минск за умиротворяването на Източна Украйна.

“Никой не се възпротиви”, заяви Габриел, визирайки двамата си събеседници във Вашингтон.

Габриел е уверил Пенс и Тилърсън в решимостта си да работи с американската страна в тясно сътрудничество. От своя страна домакините са дали да се разбере, че са особено заинтересовани от една силна Европа. Американската страна не гледала на излизането на Великобритания от ЕС като на разпад на съюза, твърди Габриел.

Същевременно той заяви, че САЩ са готови на ангажимент в рамките на НАТО само ако Европа запази единството си.

“В крайна сметка единна Европа е в интерес на американската отбранителна политика”, заяви Зигмар Габриел.

“Габриел е ледоразбивач”, написа веднага след разговорите във Вашингтон онлайн изданието на “Шпигел”. Германският външен министър е избегнал задълбочаване по конкретни спорни въпроси. Целта на визитата му е била да създаде добра база за по-нататъшния диалог с новата американска администрация. Точно това е постигнал Зигмар Габриел, единодушни са експерти.