Това, което става в Румъния, показва, че не са толкова светъл пример, колкото си мислеха някои от нас, включително и президентът Радев, който искаше да отиде там да изучи как се борят с корупцията.

Това каза бившият президент и бивш лидер на АБВ Георги Първанов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Това, което става там, показва, че борбата с корупцията е процес, а не нещо, което завършва изведнъж, изтъкна политикът в оставка.

Президентът Първанов защити ветото на президента Радев и му препоръча още по-отчетливо да защитава българските интереси, а не непрекъснато "да козируваме на Брюксел".  Препоръча му и да е по-настойчив, когато става дума за отмяна на санкциите за Русия, да изтъква какви са загубите за България.

Бих дал една идея - предстои да отбележим юбилейна годишнина от Руско-турската война - през 2003 година г-н Путин беше на посещение в България по този повод, което даде тласък на отношенията ни. Едно посещение сега би могло да бъде начало на разговори, на опушване на отношенията, изтъкна Първанов. Съветвам българските премиери, които и да са те, да потърсят път към Москва - ние имаме интерес от това. 

Като "относително силен" оцени Първанов служебния кабинет, но имал "леки притеснения да не се получи нещо еклектично, има хора с твърде различни виждания". 

Имаме общ генезис с г-жа Дончева и с "Движение 21". Имаме и доста общи приоритети - така Първанов обясни предстоящата коалиция с формацията на Татяна Дончева и отново обясни оттеглянето си от лидерския пост:АБВ дава знак - промяната започва от нас, Ивайло Калфин и Румен Петков ще участват активно в листите, обеща той и изтъкна: Не съм почетен председател, имам достатъчно влияние и авторитет, за да не са ми нужни титли.