Десетки хиляди българи без легален статут в САЩ са вече под прицела на указите на президента Доналд Тръмп, съобщи Нова тв.

Освен че подписа указ, забраняващ поне за три месеца влизането в страната на граждани на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население, Тръмп нареди на градските и щатските власти да докладват имиграционния статут на всеки, задържан дори за дребно престъпление като например каране в нетрезво състояние.

Всички българи в САЩ, с които репортер на Нова тв разговаря, отказват да застанат пред камерата. Те се страхуват за тяхното и на техните семейства бъдеще в страната.

Досега българите - дори тези без зелена карта, не са живели в страх от депортиране. Но облекченията за хора без траен легален статут вече не важат.

Тръмп заплаши, че ще спре парите на градове-убежища за имигрантите без статут като Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско, ако не се съобразят с новите изисквания. Кметът на Маями вече се съгласи, за да не загуби федерално финансиране.

"Българите без статут остават притеснени", заявява пред Нова тв юристката Кристина Крилчев - имиграционен адвокат в Лас Вегас.

„Телефоните ми не спират да звънят. Звънят оттук, звънят от България. И даже такива, които вече са в процедура, не са абсолютно нелегални, най-вече се притесняват от новите настроения, които неминуемо ще настъпят след тази промяна в законите.”

Новите настроения ще се отразят и на преговорите за отпадането на американски визи за българи, отбелязва Нова тв.

Репортажът бе излъчен часове, преди зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да участва в молитвена закуска с Доналд Тръмп. Той е и първият български политик, който ще се види с новоизбрания президент на САЩ.

На въпрос на Нова тв мисли ли, че това прави по-трудна задачата на България да извоюва падането на визите за САЩ той даде следния отговор:

"Разбира се, че я прави много по-трудна. Тук трябва да бъде въвлечен и Европейският парламент, защото има много споразумения, които се подписват между ЕС и САЩ."

Само преди три дни посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин също заяви, че скоро не може да се очаква отмяна на визите за българите, пътуващи до САЩ.