Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп и германската канцлерка Ангела Меркел разговаряха 45 минути по телефона в събота. Подробности от първия личен разговор обаче стават известни днес.

В съвместно прессъобщение и двамата оповестяват “фундаменталното значение” на НАТО за трансатлантическите отношения. Те са били единодушни и за “по-нататъшно задълбочаване на и без това отличните двустранни отношения”.

Събеседниците били убедени, че съвместната отбрана се нуждае от съответни инвестиции в бойната мощ, което изисква справедлив финансов принос на всички съюзници от НАТО.

Още при встъпването си в длъжност Тръмп нарече пакта в сегашната му форма “отживелица” и обвини съюзниците, че не плащали достатъчно за отбрана, като разчитали на милиардите, наливани от САЩ.

По време на разговора си Меркел и Тръмп са подчертали тясното двустранно сътрудничество за сигурност и благоденствие.

Меркел е засегнала отношенията с Русия, както и конфликта в Украйна.

Остава без отговор дали Тръмп е повдигнал въпроса за сваляне на санкциите срещу Русия. Знайно е, че Меркел е против това.

А дали канцлерката е засегнала темата за наложената с декрет на президента на САЩ забрана за влизане в страната на граждани от девет мюсюлмански държави? След дълго мълчание нейният говорител Щефен Зайберт оповести, че по време на телефонния разговор тя е изразила съжалението си от решението на президента Тръмп. Меркел е припомнила на събеседника си Женевската конвенция за бежанците, по силата на която международната общност е призована по хуманитарни причини да се приемат бежанци от райони на войни.

По този повод “Ди велт” написа:

“На дипломатически език това ще рече, че Меркел е дала урок по международно право на президента на САЩ. Това крие рискове и е необичайно. И още по-необичайно е, че нейният говорител го оповестява публично. Това е поредното доказателство за трудните и обременени отношения между Тръмп и Меркел.”

В телефонния си разговор събеседниците са били единодушни страните им да засилят сътрудничеството си в битката срещу терора, насилието и екстремизма, както и при стабилизирането на Близкия изток и Северна Африка.

Доналд Тръмп е приел поканата на Ангела Меркел да присъства на срещата на Г-20 на 7 и 8 юли в Хамбург. От своя страна Тръмп е поканил канцлерката да посети САЩ.

“Президентът на САЩ изрази радостта си скоро да приветства г-жа Ангела Меркел във Вашингтон”, гласи официалното съобщение на Белия дом.

Коментари

 's picture

Vs Panchugov

;)

Тръмп попитал Меркел -Още ли си на другия бряг Тя му отговорила -Знаеш как е, веднъж като си бил с жена, после все ти се иска

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.