Лидерът на движение "Да, България" Христо Иванов заяви пред "България он еър", че е загрижен не за лявото или за дясното, а за демокрацията у нас. Той призова за по-спокоен тон относно решението на партията да се яви самостоятелно на изборите и да не влиза в коалиция с "Нова република" на Радан Кънев.

"Призовавам към малко по-спокоен тон. Една от причините да не търсим определено дясна идентификация е включително за да избягме от тази предизборна история за това кой ще бъде обединител на дясното. Нямаме никакво желание да влизаме в този режим. Това, което извика "Да, България" на историческата сцена, е загрижеността не за дясното или за лявото, а за демокрацията в България. И външни, и вътрешни политически фактори поставят европейския модел за развитие на България под заплаха", коментира Иванов.

Той все пак допусна, че партията може да се яви в някакъв коалиционен формат, ако не бъде регистрирана от съда, който ще заседава по темата днес.

"Очакваме съдът да се прознесе в наша полза. Очакваме да се явим на тези избори. Законът дава други варианти за явяване. Различни формати - коалиционни. Нека да изчакаме. Нашата задача, на "Да България", е да се явим под свое име, да спечелим колкото се може повече. Законът дава достатъчно различни варианти, но не бих искал да влизам в тази тема", каза Иванов.

Той повтори, че партията работи за това да има широк антикорупционен блок в следващия парламент. Според Иванов "Нова република" не е формат, който позволява коалиция с партия.

"Не знам какво е надпартийна платформа. Това не е годен юридически субстрат с влизане в коалиция с една партия", каза Иванов.

И допълни, че тази платформа е "политически неизпипана". Според него драмите относно това, че двете формации ще се явят отделно, са неуместни.

"Ще работим, както сме работили досега с колегите от "Нова република". По никакъв начин няма промяна в отношенията. Времето и желанието на "Да, България" да търси своята връзка с избирателите не ни позволява да стигнем до коалиционен формат. Ситуацията с "Нова република" е леко любопитна, защото аз не мисля, че нито ние, нито те са във формат, който позволява влизане в коалиция. Чистосърдечно признавам, че не знам какво е надпартийна платформа, както те се обявиха. Това, което виждаме на сцената, са представители на една партия и група физически лица. Това не е годен политически субстрат за влизане в коалиция с една партия от наша страна, която още е в съдебна регистрация", заяви Иванов.

Според него това, че социолозите дават на партията 2%, след като тя съществува по-малко от 2 месеца, не е лош резултат.

"Не сме поредната фирма, в която няколко души да се явят избори. Работим с намерение да изградим траен политически субект, който не се вписва в доста изтърканите клишета на дясното или лявото. Ние навлизаме в нова епоха. Тепърва ще разбираме. Времето между 1989-а и 2016 г. остава назад. Това колко процента имаме днес или на следващо замерване е детайл от нашия дългосрочен исторически растеж. Фиксирането върху тези резултати може да подведе много хора", обясни Иванов.

Лидерът на "Да, България" заяви, че партията си поставя за цел разграждане на модела на коалиционно управление. Той изтъкна, че ГЕРБ, БСП и ДПС са изключени като варианти за коалиции.

"Споменава централните носители. Кой ще се притурва към тях не е толкова интересно. Властта се получава от избирателите, не със схеми в парламента. В "Да, България" има достатъчно хора, които нямат намерение да се възползват от благини. Имаме какво да правим в следващия парламент. Имаме конкретни парламентарни инструменти, за да се затрудни функционирането на този модел и да предизвика неговия край под собствената му тежест", каза Иванов.

Той прогнозира, че следващият парламент няма да има особено дълъг живот.

"Българската политическа система е като мръсен парцал. За да бъде изпран той, трябва да се сменят много води", каза Иванов.

Според него ни очаква дълъг период от кратковременни парламенти.