Доналд Тръмп действа с постоянство и бързо, европейските политици са мудни. Санкциите срещу Русия трябва да паднат още тази година, а страната да се завърне в Г-8. Нужно е да се разделим с блоковото мислене от 20 век.

Това са акценти от пространно интервю за днешното издание на в. "Билд" - "Билд ам Зонтаг" на баварския премиер Хорст Зеехофер. Той е председател на Христянсоциалния съюз (ХСС), който пък винаги – на избори и в управление в Берлин, е партньор на партията на Ангела Меркел – Християндемократическия съюз (ХДС).

Предлагаме ви най-важното от интервюто на Хорст Зеехофер.

На въпрос как оценява новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, отговорът е:

"Поздравих го и го поканих да посети Бавария. Тръмп беше избран за президент на САЩ на демократични и свободни избори. Това трябва да се уважава. През тези дни подобен респект ми липсва."

А дали самият Тръмп не е провокирал такова отношение?

"Тръмп има съвсем различен политически стил в сравнение с този, към който в Европа сме привикнали от десетилетия. С постоянство и бързина той претворява точка по точка предизборните си обещания.  В Германия ние първо бихме сформирали работна група, след това контролен орган и после екип за претворяване на дадено решение. Това обаче категорично не означава, че намирам всяка мярка на Тръмп за правилна", заявява Зеехофер.

На питане за какво пледира при отношението към Тръмп и към президента на Русия Путин, баварският лидер е категоричен:

"Пледирам за реална политика вместо размахване на саби. Ние трябва ясно да посочваме различните си становища, примерно по анексирането на Крим, но същевременно да полагаме услия за разумни икономически отношения. Санкциите срещу Русия трябва да паднат още тази година. Русия би трябвало да се завърне в Г-8. Длъжни сме да сложим край на блоковото мислене от 20 век. Става дума за съвместни отговори на терора, миграцията, промяната на климата. Една политика "ти на мен, аз на теб" не помага. Който мисли, че едновременно трябва да се опълчим на САЩ, Русия и Великобритания, то той прави огромна грешка."

Смятат ли от ХСС и ХДС бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц за желан кандидат за канцлер от левицата на изборите наесен или по-скоро гледат на него като на заплаха? Ето и позицията на Зеехофер:

"Нито едното, нито другото. Ясно е обаче, че предизборната битка ще е оспорвана. При смяна на партийно ръководство (на конгрес през май Мартин Шулц ще смени Зигмар Габриел начело на социалдемократите – б. р.) е като при спорта – при смяна на състезателя се заражда надежда и допълнителна мотивация."

Попитан защо е стигнал до убеждението, че Ангела Меркел трябва да продължи да управлява Германия, Зеехофер отговаря:

"Огромен е интересът ни към една силна канцлерка. Ангела Меркел представлява Германия не само перфектно, а е и лидер на международната арена. С Ангела Меркел (баварският) ХСС може да реализира повечето от намеренията си. Става дума за сигурността в страната ни, но и за социална справедливост, за гарантиране на пенсиите, да има чуваемост за проблемите на хората и правилна ориентация към имигрантите. Дори с канцлерката да имаме различия по въвеждане на горна граница за прием на мигранти, значително надделяват допирните ни точки. Това обяснява и защо отново ще сме заедно в предизборната битка."

Попитан дали ако ХДС/ХСС спечелят парламентарните избори на 24 септември т. г. Зеехофер има амбиции да е министър в правителството на Меркел, баварският лидер отговаря с чувство за хумор:

"Ще отида в Берлин, само ако има заплаха небето над Бавария да рухне. Присъствието на Хорст Зеехофер в Берлин не е предпоставка за силното представяне на ХСС в столицата."