Над 2000 души от СДС, ДБГ, БЗНС, НПСД и БНД, няколко популярни лица от ДСБ и граждани като проф. Тодор Танев, икономиста Владимир Каролев, проф. Велислав Минеков и Петър Москов се събраха за Първи конгрес на Реформаторския блок. Целта - да се изберат нови ръководни органи на Блока, да се очертае планът за предсрочния вот и да се демонстрира единство.

Едно от основните послания в лидерските речи беше към ДСБ, които останаха извън коалицията след провала на конституционната реформа - според Петър Москов, Меглена Кунева, Божидар Лукарски мястото на тъмносините било в коалицията. С нюанса, че Москов уточни как част от партията на Радан Кънев вече била в залата. За да са видими - на първия ред до сцената седяха Димитър Бъчваров, Пепа Деведжиева, д-р Георги Митев, Росица Рачева, Ивайло Йонков. Депутати от ДСБ на реформаторската сбирка нямаше, както и представители от стария Гражданския съвет, освен проф. Танев.

Форумът откри и водеще проф. Даниел Вълчев от ДБГ. Дрон хвърчеше шумно над главите на делегатите, за да заснеме всяка минута от конгреса от различни гледни точки в брандиратата в синьо. От РБ казаха още, че е имало "саботаж" на електронната им поща с обяснението, че преди от ДСБ я поддържали.

Първи реч дръпна Петър Москов - представен от Вълчев като "един от създателите и основен идеолог на Реформаторския блок". Москов бе и човекът, който очерта бъдещите приоритети на коалицията.

"Тук сме обединени от общото усилие. Благодаря за осъзната нужда от общо усилие. Това е генезата на Блока. Ние се различни, невинаги успявахме да отстояваме обща позиция, хабим енергия в очертаване на разделителни линии, но осъзнаването е за пагубността на това. За разделената десница поражението през 2013 г. беше болезнен удар, но резултатът беше за държавата - връщането на БСП и ДПС на власт. Загледаната в пъпа си десница даде път, отвори вратата за експеримента "Орешарски". Да, десницата може да бъде обвинявана в много неща, понякога основателно, но не бива да допускаме да бъдем обвинявани в глупост.", започна Москов.

Малко след това дойде и обръщението към ДСБ с констацията, че отговорът дали те трябва да са част от обединението е "да" - защото "живо месо от десницата" не трябвало да се къса. Той обясни, че реалните постове за промяна са в парламента и във властта и дясното не може да предава приоритетите си, поддавайки се на емоция - очевидна критика към Радан Кънев. По думите на Москов десницата трябва да поема отговорност да придвижда страната напред и да плаща цената, а тя често е рейтинг. 

"Заемането на героични пози на единствено прави, вечно неразбрани от обществото – това е позицията на неудачници от задните редици. Всички ние поотделно сме били такива. Стоенето на позиции и носенето на отговорност носи ефективност, другото носи ефект...", заяви той. 

Москов обясни, че десните хора, за които комунизмът е безусловно зло у нас са малцинство, затова "нашата общност не може самостоятелно да диктува правилата на промяната".

"Затова целта не е да се намери аргумент защо нещо не може да се случи, а да се преборим нашият дневен ред да стане и на друг.", каза той и декларира, че това е правил РБ в отишлия си парламент - "ГЕРБ и РБ са различни и по форма, и по съдържание. Но коалицията даде възможност България да се бутне напред. Може би не толкова, който ни се иска и можеше, но пътят е този, той трябва да бъде продължен."

Москов очерта приоритетите на РБ в управлението - повече държава в сферите, които определят качеството на живот и свобода на инициативата. Той почти дословно прочете бъдещата политическа резолюция на конгреса. Накрая обясни защо у нас има евроскептицизъм, освен заради пропагандата и хибридната война от Изток.

"Когато умореният от деня си човек и пусне телевизора - там вижда картина, която не му харесва, която не е неговият дневен ред. Умореният от парадигми българин в дилемата между Кончита Вурст и Алла Пугачова – избира Алла Пугачова.", обяви Москов и обясни, че пътят на РБ не е в "социално-либерални заблуди", а в ценностите на консерватизма, който трябвало да бъдат търсени в други държави, като Унгария и Чехия. (основите на т.нар. Вишеградска четворка - бел.ред)

Речи държафа и лидерите на партиите в РБ. Водачът на БЗНС Николай Ненчев заяви, че РБ не трябва да се затваря сам в себе си, а трябва да работи за единство на всички дясно-демократични формации. "Живеем в размирен свят. Подлага се на съмнение най-голямата ценност и успех на България – евроатлантическото членство на страната. РБ има способността последователно да отстоява тази кауза. Вярвам в гражданското участие в РБ, а ДСБ да намери пътя си към единство.", каза той.

На конгреса на РБ бе и ръководителят на "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер.

Борислав Великов от БНД поиска РБ да е незаобиколим фактор в управлението на страната. Последва дълга реч на лидерката на ДБГ Меглена Кунева. Тя изброи постиженията на министрите от РБ във властта, давайки примери от образованието, здравеопазването, икономиката и отбраната. Обяви, че десницата трябва да е "конкурент, коректив и партньор" на ГЕРБ - в този ред и вдяно не трябва само една партия да диктува. След това добави, че с думите от абревиатурите на партиите, които са в РБ, може да се напише цялата политическа програма - за демокрация, народен съюз, страна на гражданите. И "Демократи за силна България" също е част от тази програма. 

Реч държа и зам.-председателят на НПСД Тихомир Пейчев, който замести лидера Орхан Исмаилов. Последният го нямаше по здравословни причини, а Даниел Вълчев се опита да се пошегува, че откакто Петър Москов не е здравен министър, хора имат проблем със здравето. 

Лидерът на СДС Божидар Лукарски благодари на колегите си от РБ, че "са ми зад гърба". Благодари и поименно на Меги, че го научила на компромис, на Пепи Москов, че му показал как се ползват частици в речта, а на Великов - че чуждиците имат български значения. От Ненчев видял какво е да имаш ценности, а от НПСД - как да се отстояват на всяка цена. Лукарски заяви, че "кодът на РБ да е сигурна и богата държава на свободни и щастливи хора".

"Надявам се десницата де не се яви разединена. Някои лидери не пожелаха да прочетат историята – когато сме разделени, оставаме назад, когато сме заедно, успяваме. 37 % от хората искат дясно-центристка коалиция, а 10 % не искат да ги управляват леви партии. Това разбива мита за лява вълна", каза той. 

Над 2000 души участваха в общия конгрес на РБ.

Речи на обединението държаха Тодор Танев, Димитър Бъчваров, кметът на Монтана Златко Живков, но овациите обра кметицата на Мирково Цветанка Йотина, която емоционално взриви залата и накрая заяви:

"Щом може Тръмп да бъде избран за президент на САЩ, защо да не може Реформаторският блок да има пълно мнозинство в следващия парламент", извика тя, призова за скандирания "Единство", а Москов се датече към нея, за да я прегърне на сцената. 

Единстеният, който си позволи и критики беше проф. Велислав Минеков. Последен говори шефът на щаба на РБ за изборите Найден Зеленогорски, който също призова за единство.

Политическата резолюция бе приета без съществени промени. И дебати нямаше, нито различни мнения.